Peticija protiv fašista u BiH
0

Očekuje se prikupljanje više od 50.000 potpisa

Piše: A. Karadža
Udruženje "Front“ pokrenulo je u ponedjeljak potpisivanje peticije za zabranu rada Ravnogorskom četničkom pokretu u BiH, te ponovno vraćanje u parlamentarnu proceduru Zakona o zabrani djelovanja fašističkih organizacija i korištenja fašističkih simbola.

Kako je za Sarajevo-x.com izjavio Danijel Senkić, predsjednik "Fronta", prikupljanje potpisa protiče u najboljem redu.

"Broj do sada prikupljenih potpisa ne znam, jer nismo radili prebrojavanje. Uglavnom, važno je spomenuti da je sve uredu. Reakcije građana su odlične. Možda je dobar pokazatelj Zenica u kojoj se u prosjeku dnevno prikupi oko 1.100 potpisa", rekao je Senkić.

On je istakao da je vrlo važno da je u Brčkom, gdje se nalazi sjedište Ravnogorskog četničkog pokreta, skupljeno više od 2.000 potpisa. U tom gradu iz sigurnosih razloga nije postavljen štand već građani dolaze na određene lokacije gdje stavljaju potpis na peticiju.

"Problema nije bilo ni u jednom gradu u kojem se prikupljaju potpisi. Problema nema ni u RS-u gdje aktivisti rade na terenu", potvrdio je Senkić.

Cilj peticije je prikupljanje 50.000 potpisa koliko je potrebno za upućivanje građanske inicijative Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine.

"Osnovni zadatak je skupljanje 50.000 potpisa, ali očekujemo još više potpisa", izjavio je Senkić za naš portal.

On je naglasio da, osim dobre medijske, akcija ima i podršku nevladinih organizacija iz susjedne Srbije. Jedna od takvih organizacija je formirala i grupu na popularnoj društvenoj mreži Facebook pod nazivom "Barem 10.000 Srba koji su protiv Obraza".