BiH
0

Obrazovanje građana i suočavanje sa prošlošću - preduslov napretka BiH

Sarajevo-x.com | LDS
U Beogradu 13. decembra 2005. godine održana je regionalna konferencija liberalno demokratskih stranaka Jugoistočne Evrope.

Organizator konferencije je GSS (Gradjanska Stranka Srbije). Na samoj konferenciji osim domacina gospođe Nataše Mičić, predsjednice Građanskog saveza Srbije, prisustvuju i Prof. dr Vesna Pusić, predsjednica Hrvatske Narodne Stranke, Čedomir Jovanović predsjednik Liberalno Demokratske Partije Srbije, Gegana Gorcanova, zamjenik ministra vanjskih poslova Bugarske ( Bugarska Liberalna Partija) te predstavnici liberalnih stranaka iz Makedonije, Slovenije, Kosova, Albanije.

Liberalno Demokratsku Stranku Bosne i Hercegovine predstavljali su prof. dr Lamija Tanović, predsjednica LDS-a i Tarik Potogija generalni Sekretar LDS-a.

Na samoj konferenciji se raspravljalo o dokumentu pod radnim nazivom “Šansa za budućnost” koji je kreiran u formi deklaracije liberalnih stranaka Jugoistočne Evrope o viziji regiona u budućnosti.

Sama deklaracija kao primarno tretira pitanje ekonomije te definiše konkretne akcije za koje se liberalne stranke u jugoistočnoj Evropi zalažu. Ekonomski razvoj regiona i zamalja u regionu je neophodni preduslov za poboljšanje kvalitete života i životnog standarda svih gradjana ovih zemalja.

U svom izlaganju prof. dr Vesna Pusic je istakla da je ukidanje viznog režima preduslov za liberalizaciju regiona, ovo je neophodan korak za otvaranje zemalja u regionu za protok ideja, kapitala, roba i ljudi.”

“Obrazovanje građana i suočavanje sa prošlošću upućeno je kao osnovna poruka LDS-a BiH. “Kroz poboljšanje obrazovnog sistema oslobodićmo se grešaka kolektivističke i nacionalističke prošlosti koja je izražena u regionu”, istakla je Lamija Tanovic, predsjednica LDS-a.

“Regioanalna saradnja je preduslov za napredak, a primjer saradnje daju liberalne stranke regiona koje su korak ispred drugih političkih opcija”, dodao je Čedomir Jovanović predsjednik LDP-a.

Generalni sekretar LDS-a BiH gospodin Tarik Potogija u svom izlaganju se osvrnuo na trenutnu situaciju u BiH: “ Uticaj regionalne politike je najvidljiviji u Bosni i Hercegovini, borba protiv nacionalnih i nacionalističkih stranaka mora biti podrzana od kolega liberala iz susjednih zemalja. U našoj borbi za bolji život smo jači zajedno.”

Web: www.lds.ba