BiH
0

Obradović: Nema pravnog osnova za reviziju postupka pred ICJ-em

FENA
Član pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ) Saša Obradović ocijenio je u ponedjeljak da nema pravnog osnova za reviziju postupka po tužbi Bosne i Hercegovine protiv SRJ za genocid pred tim sudom.

U telefonskoj izjavi Tanjugu iz Haaga Obradović je odbacio mogućnost da je Srbija, kako su prenijeli neki mediji, "zatajila nekea dokumente" u tome procesu kako bi prikrila svoju ulogu u ratu u BiH.

Obradović, koji je jedan od kozastupnika Srbije u tom sporu, kazao je da ti dokumenti, koji se navode u medijima, "nisu podobni da se izvrši revizija sudskog postupka".

U sporu pred ICJ-em BiH je podnijela povjerljive dokumente, o čijoj relevantnosti se Sud izjasnio u presudi, kazao je Obradović, dodajući da zbog oznake povjerljivosti o njima ne može govoriti.

On je rekao da Međunarodni sud pravde nikada nije usvojio zahtjev neke zemlje za reviziju postupka, precizirajući da je u članu 61 Statuta ICJ-a navedeno u kojim slučajevima je dozvoljena revizija.

Prema Statutu ICJ-a, revizija je dozvoljena ako su u pitanju nove činjenice, a zemlja koja traži reviziju mora dokazati da za njih nije znala u toku sudskog spora, kao i da te nove činjenice moraju biti odlučujuće za presudu.

Revizija spora može se tražiti u roku od šest mjeseci otkada je bitna činjenica otkrivena, a najkasnije za 10 godina od odnošenja presude, objasnio je Obradović.

Međunarodni sud pravde je u presudi o genocidu na osnovu tužbe BiH utvrdio da su bosanski Srbi počinili genocid u Srebrenici, ali da nema dovoljno dokaza da su te snage djelovale po "nalozima" ili pod "kontrolom" Srbije.

Neki mediji su prošle sedmice objavili da je Srbija u postupku pred Međunarodnim sudom pravde, uz odobrenje Tužilaštva Haškog suda za ratne zločine (ICTY), zatajila neke od ključnih dokaza svoje uloge u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine.