BiH
12

Obraćanje kardinala Puljića papi: Potrebna nam je podrška i ohrabrenje koje ste nam donijeli

Piše: M. N.
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić zahvalio se tokom misnog slavlja na stadionu Koševo papi Franji što je odlučio u okviru svog pastoralnog pohoda doći u BiH da podrži vjernike i sve ljude dobre volje i ohrabri ih u izgradnji zajedničke budućnosti u BiH.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Ova zemlja, BiH, je u prošlom stoljeću pretrpjela strašne ratove i režime. Sa žalošću konstatujem da je Katolička crkva na ovim prostorima prepolovljena, a danas je svakim danom sve manja. Vaša očinska riječ, pastirska molitva i snažna prisutnost daju nam snagu živjeti i s drugima raditi na izgradnji mira i dijaloga. Ako nas je Bog poslao u ovu zemlji i odlučio da nam u njoj udahne duh života, zar da tu zemlju ne volimo? Zar da se bojimo tu živjeti? Ako nam Bog daje da se rodimo kao različiti, zar da se bojimo te različitosti?", rekao je Puljić.

Kardinal se zahvalio papi u ime Biskupske konferencije BiH i konferencija okolnih zemalja kazavši kako je to snažna podrška za pastire i sve vjernike u našoj zemlji. Zahvalio se i svima koji su svojim dolaskom pokazali da su u blizini, u ljubavi i solidarnosti s nama u BiH.

"Hvala vama Sveti Oče što ste nas biskupe iz BiH primili 16. marta u Vatikanu, saslušali dok smo vam govorili o stanju u BiH, nedavnom ratu, brojnim odlascima, posebno mladih, o poteškoćama s kojima se susreću brojni ljudi u ovoj zemlji. Potrebna nam je podrška i ohrabrenje koje ste nam donijeli danas svojom prisutnošću. Zahvaljujem od srca na razumijevanju za ovu zemlju, za sve narode i ljude u njoj, a posebno katolike koje vaše prisustvo hrabri i to je poruka svijetu da želimo biti ono što jesmo i opstati s drugima i drugačijima u rodnoj grudi, otvoreno graditi budućnost zemlje na temeljima jednakih prava i sloboda. Sveti oče, ponesite nas u svom pastirskom srcu, blagoslovite nas i neka nas taj apostolski blagoslov krijepi i jača u našem poslanju na ovim prostorima", rekao je kardinal Puljić tokom misnog slavlja na stadionu Koševo.

Papa Franjo će nakon ručka u Apostolom nuncijatu održati misu u Katedrali Srca Isusova s početkom u 16:20 gdje će imati susret sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima.