Samra Brkić upalila svjetla
233

FOTO+VIDEO / Obnovljena Vijećnica pokazuje šta prijateljstvo može postići

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Svečanim performansom večeras je u Sarajevu ozvaničen završetak treće faze obnove Vijećnice. Obnovu ove faze radova ozvaničila je studentica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Samra Brkić, koja je rođena u Sarajevu istog dana kada je zapaljen simbol glavnog grada naše države.

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice, ambasadori i drugi ugledni gosti grada. Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen tokom svog obraćanja je rekao da mu je posebno drago što svečanosti prisustvuje tako veliki broj uglednih gostiju, jer ovakvi susreti pridonose promociji i očuvanju kulturne baštine.

"Vijećnica ima veliku vrijednost i njena obnova ima veliki značaj za obnovu građanskog povjerenja u BiH. Sjećam se dana kada je ova naša sehara mudrosti stara više od jednog stoljeća umirala polako pred našim očima, kada su danima pred našim očima ulicama Sarajeva letjeli sagoreni ostaci osmanlijskih besjeda, austrougarskih dokumenata, časopisa, raritetnih izdanja između dva svjetska rata. Kobne augustovske noći 1992. godine pokušala se izbrisati čitava historija i naše neprocjenjivo kulturno blago. Sa Vijećnicom je živjelo i živi biće bosanskohercegovačkih naroda", rekao je Behmen u svom obraćanju.

Gradonačelnik je dodao i to da je na stotu godišnjicu njene gradnje počela njena obnova. Zahvaljujući sredstvima Republike Austrije izveden je dio sanacionih radova, stabilizacija nosive konstrukcije, kako bi se spriječilo njeno daljnje urušavanje. Kasnije je sve krenulo svojim tokom. Tako je 2006. godine Grad Sarajevo preuzeo na sebe vodeću ulogu u obnovi Vijećnice.

U obnovi Vijećnice naročit doprinos je dala Vlada Kraljevine Španije, kao i mnogi drugi evropski gradovi poput Budimpešte, Podgorice, Beča, Praga, Ljubljane, Nikozije, Tirane... U obnovi Vijećnice učestvovale su i domaće institucije, poput Kantona Sarajevo, Gradske uprave Sarajeva i Općine Stari Grad Sarajevo. Značajno učešće i doprinos tokom ove faze obnove imali su i Ministarstvo civilnih poslova BiH, Komisija za nacionalne spomenike BiH i Vlada Federacije BiH.

Ambasadorica Kraljevine Španije u BiH Aurora Mehia je tokom svog obraćanja prisutnima iskazala svoje zadovoljstvo ukazanom časti da prisustvuje svečanosti. Ona se obratila u ime Ministarstva kulture Španije koje je doniralo milion eura za obnovu.

"Osim što smo članica EU koja je dala najveći iznos za obnovu, iznos koji je donirala Španija pokazuje koliko su važni ovaj grad i ova zemlja, ne samo vlastima u Španiji, već i svim njenim građanima. Ova prelijepa zgrada zaljuljana mržnjom rata je sada ponovo izgrađena i može još jednom postati simbol grada i podsjetnik šta prijateljstvo može postići. Danas slavimo pobjedu zajednice nad razdvajanjem, partnerstva nad konfliktom, i ovo će označiti pobjedu BiH kao cjeline", rekla je Mehia.

U večerašnjem performansu učestvovali su sarajevski vatrogasci koji su tog kobnog dana pokušali spasiti simbol kulture jednog grada. Organizatori su u performansu podsjetili na užasne trenutke tog 25. augusta kada su brojni građani pokušavali pomoći i spasiti Vijećnicu.

Izražena je zahvalnost za obnovu Vijećnice i bivšim gradonačelnicima Sarajeva, Tariku Kupusoviću, Muhidinu Hamamdžiću, Rasimu Gačanoviću i bivšoj gradonačelnici Semihi Borovac.

Kompletna obnova Vijećnice trebala bi biti završena u prvoj polovini 2014. godine.