BiH
98

Obnova autobuske stanice u Sarajevu mogla bi početi krajem godine

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Trenutna autobuska stanica zasigurno je jedna od prvih ružnih slika, ako ne i najružnija, koju turisti vide prilikom dolaska u Sarajevo.

Neprimjeren izgled, zastarjeli model funkcionisanja te opća zapuštenost najprimjetnije su karakteristike kapije glavnog grada BiH.

Glavna autobuska stanica u Sarajevu bi ipak mogla uskoro biti rekonstruisana, a početak radova, ako je suditi prema čelnicima Centrotransa, zavisi od niza faktora na koje čelnici kompanije navodno ne mogu utjecati.

Kako je rečeno za Klix.ba, dosadašnji pokušaji da se ozbiljno pristupi prijeko potrebnoj rekonstrukciji glavne autobuske stanice u Sarajevu propali su zbog političkih i društvenih razloga.

Iz Centrotransa tvrde da se jedan od posljednjih pokušaja dovođenja partnera s kojima bi se izgradila nova stanica desio pred 7. februar 2014. godine. Tadašnji protesti i političko-društvena previranja odvratili su neimenovanog partnera od dolaska u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Trenutna situacija se očituje u pregovorima koji traju sa neimenovanim partnerima, a čiji identitet Centrotrans čuva u tajnosti. Imajući to u vidu, tvrde iz kompanije, ukoliko sve bude u najboljem redu početak radova koji u obzir uzimaju rušenje postojeće stanice počet će krajem 2016. ili početkom 2017. godine.

Prema riječima Safudina Čengića, generalnog direktora Centrotransa, partner dolazi iz Francuske, a riječ je o vlasniku poznatog lanca hotela. Spomenuti partner je važan iz razloga što Centrotrans pored autobuske stanice planira graditi hotel, što iziskuje zajedničko ulaganje.

"Sve aktivnosti u vezi s pribavljanjem adekvatne, potrebne dokumentacije se vode sa Općinom Novo Sarajevo i nadležnim službama u KS-u. Na lokaciji postojeće autobuske stanice planirana je moderno opremljena autobuska stanica, u sklopu koje će se nalaziti hotel sa 150 soba, poslovno-saobraćajni centar na 37.300 kvadratnih metara, podzemne garaže kapaciteta 400 parking mjesta, te ostali potrebni sadržaji. Projekat izgradnje nove autobuske stanice i pratećih objekata vrijedan je 60 miliona KM", rečeno je za Klix.ba iz Centrotransa.

Ukoliko se početak radova ne obistini, bit će to još jedan propali pokušaj u poslijeratnim godinama da se sarajevska autobuska stanica dovede u red.