Investicije
35

Otvorenje bilo najavljeno za 2013. godinu: Nije se odustalo od projekta Airport Centar Sarajevo

Piše: M. N.
Projekat najavljivan još 2011. godine Airport Center Sarajevo (ACS), u okviru kojeg se trebao izgraditi veliki kompleks uz Međunarodni aerodrom u glavnom gradu BiH, nije se pomjerio s "mrtve tačke". Iz nadležne firme koja rukovodi ovim projektom kazali su za Klix.ba kako se od ACS-a nije odustalo, već da su radovi privremeno stopirani.

Podsjetimo, Airport Centar Sarajevo se trebao prostirati na 38.000 metara kvadratnih uz kojih bi se nalazio i kinocentar veličine 3.000 metara kvadratnih sa sedam do devet dvorana. Otvorenje je bilo planirano 2013. godine.

"Projekat Airport centar Sarajevo (ACS) je još uvijek aktuelan, međutim, zbog problema koje ima država a koji se odražavaju na svaki vid finansiranja većih projekata, privremeno smo stopirali naše radove. Ukratko, trenutno radimo na izmjeni plana i programa razvoja projekta gdje se intenzivno radi na zatvaranju finansijske konstrukcije", rekao je za Klix.ba Amer Bekan, generalni direktor i predsjednik Uprave firme Airport centar d.o.o. koja posjeduje i upravlja ovim projektom.

Bekan je istakao kako nisu u mogućnosti precizirati bilo kakav dinamički plan nastavka radova kao ni koji je rok za otvorenje jer traže način na koji bi finansirali ovaj zahtjevni projekat.

"Ono što možemo reći je, da smo u pregovorima o eventualnom partnerstvu sa fondom, sa kojim već sarađujemo dugi niz godina na našim ostalim projektima u Evropi. Firma Karimpol Group je jedna od vodećih development kompanija u jugoistočnoj Evropi i mi ćemo i dalje nastaviti ulaganja u naše projekte u BiH, a ACS samo je jedan od njih", rekao Bekan.

Kada je projekat najavljivan, investitori Karimpol Groupa su kazali kako je već iznajmljeno 60 posto prodajnih površina, a u šoping centru su se trebali naći brendovi kao što su Zara, Bershka, Stradivarius, Pull&Bear, Inditex, New Yorker, Oviesse, Delhaize i Sport Life.

Manji suvlasnički udio u ovom projektu imao je i JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o., ali je on prodat firmi Airport centar d.o.o. 2012. godine.

"Ranije najavljivanu izgradnju poslovnog centra ACS nije planirao niti finansirao JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o Sarajevo, već privredno društvo PC PROACTIV d.o.o. Sarajevo koje je kasnije promijenilo naziv u Airport centar d.o.o. Sarajevo. U punoj nadležnosti i odgovornosti navedenog privrednog društva bilo je da se, u skladu sa njihovim planovima, izgradi Airport Centar Sarajevo", rekla je za naš portal Edita Sulejmanović, viša stručna saradnica u Sektoru upravljanja sistemima JP Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Gradnja je ponovo najavljivana u medijima 2013. godine kada su istaknuti detalji da će iz centar biti i veliki parking sa 1.500 mjesta, te da će biti osigurani autobusi koji će voziti na relaciji ACS do tramvajske stanice i obližnjih naselja i nazad.

Nažalost, ovaj projekat koji bi bio značajna ekonomska injekcija zbog zaposlenja većeg broja bh. stanovnika, za sada ostaje samo misao pretočena u slova i crteže na papiru.