Insistiraju na odgovorima
47

Obišli smo stanovnike sarajevskog Stupa: Zbog curenja cezija strah nas je katastrofe

B. R.
Ekrem pokazuje zapuštene dijelove kompleksa (Foto: D. S./Klix.ba)
Ekrem pokazuje zapuštene dijelove kompleksa (Foto: D. S./Klix.ba)
Sarajevsko naselje Stup je u fokusu javnosti zbog prošlogodišnjeg curenja radioaktivne tvari, cezija-137. Mještani sa kojima smo razgovarali su za ovaj događaj saznali iz medija. Najviše su zabrinuti za zdravlje djece i insistiraju da im se odgovori na mnoga pitanja.
U samoj blizini velikog devastiranog i zapuštenog industrijskog kompleksa je od 80-ih godina prošlog vijeka dom bivšeg radnika Energoinvesta u kojem je radio do penzije. Ekremu je bivši jugoslavenski gigant u susjedstvu, baš kao i drugim brojnim stanovnicima ovog dijela Sarajeva.

Po našem dolasku zatekli smo ga dok je ispred svoje kuće razgovarao sa komšijom. Kako su nam rekli, razgovarali su o onome što ih muči u posljednjih nekoliko dana, a to je curenje radioaktivne tvari. Njihova zabrinutost je utoliko veća zbog toga što se godinu dana šutjelo o ovom događaju, što su o njemu saznali iz medija i što je mnogo nepoznanica.

Odlagalište otpada

Od završetak rata o kompleksu Energoinvesta, priča nam Ekrem, niko se ne brine, a kompanija je nekada koristila i radioaktivne materijale za proizvodnju. Područje je u međuvremenu postalo i mjesto odlaganja velike količine otpada.

"Niko ne vodi računa o napuštenim halama, svako ulazi. U kontejnere se bacalo svašta i ljudi su nalazili razne stvari iz Energoinvesta. Ali, niko ne zna šta je to. Tu se ulazi, ruši se, krade. Kako je rat završio raja trpa. Baca se i smeće. To je uzelo maha", ukazao je.

Tvrdi da područje nikada nije bilo zaštićeno odnosno da svaka firma ima svoje čuvare. Prema njegovim riječima, i on je iz medija saznao za curenje cezija-137, ali da je prije toga imao intuiciju da se nešto dešava.

"Pretpostavljao sam i prije jer sam znao čime se Energoinvest bavio. Imao sam sujetu koja me opterećivala", rekao je Ekrem.

On i njegove komšije su u strahu da se zapravo desila, kako su kazali, katastrofa. Zašto tako misle objasnio je nam je njegov komšija.

"Pored svega tu je u blizini magacin namirnica jednog lanca trgovina. To je roba kojom se snabdijevaju sve ove radnje", napomenuo je.

Osim spomenutog magacina, naveli su da se u blizini nalazi još jedna kompanija koja se bavi trgovinom namirnicama, ćevabdžinica i privatni vrtić. Podsjetili su da se u blizini nalazi rijeka Dobrinja i potvrdili da je vrlo blizu i izvorište vode.

Pred njima je mnogo nepoznanica.

"Prošlo je godinu dana. To je dug period, a šta mi tek ne znamo", izjavio je Ekrem koji je živi u samoj blizini Energoinvesta.

Zabrinuti za djecu

U poslijeratnom periodu, kako su naglasili, nalazili su i kiseline za koje su istakli da ništa o njima nisu znali. Ponovili su da su najzabrinutiji za djecu koja se igraju u blizini Energoinvestovog kompleksa. Prema njihovim riječima, više nema ni ribe u rijeci Dobrinji.

Ekremovu suprugu je saznanje o curenju radioaktivne materije utoliko više zabrinulo zbog pandemije koronavirusa, ali i toga što se u blizini nalazi i firma za koju sumnjaju da svojim djelatnostima također zagađuje okolinu.

"Pritisnuti smo sa svih strana", poručila je.

Prilikom obilaska mjesta događaja zatekli smo radnike privatnog osiguranja koji su nam ukazali da ne možemo ući u prostor gdje se nalaze objekti. Naš sagovornik sa početka priče, Ekrem nam tvrdi da do ovog trenutka nikada nije bilo nikakvog osiguranja te da je ulazio i izlazio ko je htio te da je radio šta je htio.

Do sada niko od odgovornih sa njima nije razgovarao. Nisu ih posjetili ni iz općine, ni kantona niti sa viših razina vlasti.

Podsjećamo, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Državna regulatorna agencija za radijacijsku sigurnost su potvrdili da se curenje cezija-137 desilo. Osim toga, nisu saopćili detalje koji su u interesu građana koji žive u blizini mjesta događaja i cijele javnosti. Iz Binga, kao i iz Energoinvesta od kojeg je Bingo kupio prostor su nas uputili na Agenciju bez da su željeli govoriti o detaljima.

Nekoliko dana od kada su mediji objavili da se curenje desilo, nadležni, koji uvjeravaju da ne postoji opasnost po ljude, nisu odgovorili na sljedeća pitanja: zašto su šutjeli o ovom događaju, šta je uzrokovalo curenje tj. kako je došlo do njega, koliko je radioaktivne materije iscurilo, šta je konkretno poduzeto, ko će biti sankcionisan, kako je transportovana radioaktivna materija itd.