"Galaja 1992-2012"
9

Obilježeno 20. godina od stradanja u Sanskom Mostu

FENA
(Foto: Klix.ba)
Centralnoj manifestaciji "Galaja 1992-2012", kojom se obilježava 20. godišnjica stradanja ali i otpora na području općine Sanski Most prisustvovala je i delegacija Općinske organizacije Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sanski Most.

U sastavu delegacije bili su predsjednik OS SBiH Sanski Most i kantonalni poslanik Sulejman Kazić, predsjednik KV SBiH USK-a i federalni poslanik Mirnes Alagić, općinski vijećnik Enes Eminić te nekoliko članova stranke.

Manifestacija je započela obilaskom mjesta pogibije Saida Keranovića, jednog od organizatora otpora na ovim prostorima, koji je u zasjedi ubijen. Polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i minutom šutnje, kako na ovom mjestu tako i u šumi Galaja, prisutni su se još jednom prisjetili svih nevino ubijenih građana Sanskog Mosta. Šuma Galaja je mjesto gdje je oko 200 pripadnika Patriotske lige s područja općina Sanski Most i Ključ u maju i junu 1992. godine pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru. Pripadnici ključko-sanske jedinice dugo su odolijevali napadima daleko nadmoćnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, da bi se naposljetku uspjeli dokopati slobodne bihaćke teritorije.

U sastavu Petog korpusa, nekoliko godina kasnije, dali su veliki doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova općine Sanski Most.

Dan ranije, u sklopu navedene manifestacije, delegacija Općinske organizacije Stranke za BiH Sanski Most obišla je mezar generala Mehmeda Alagića te odala počast legendarnom komandantu Sedmog korpusa Armije RBiH i prvom poslijeratnom načelniku općine Sanski Most.

Delegacija SBiH Sanski Most prisustvovala je i javnoj tribini na temu „Počinjeni ratni zločini u Sanskom Mostu, u periodu od 1992. do 1995.godine“, čiji organizator je bilo Udruženje logoraša općine Sanski Most, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću OO SBiH Sanski Most.