Južno od Mostara
9

Obilježeno 15 godina od avionske nesreće i smrti predsjednika Borisa Trajkovskog

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Petnaesta godišnjica pogibije predsjednika Republike Sjeverne Makedonije Borisa Trajkovskog, koji je zajedno sa saradnicima i članovima posade stradao u avionskoj nesreći, obilježena je polaganjem vijenaca na spomen-obilježju na Matića brdu južno od Mostara.

Vijence su položile delegacije Sjeverne Makedonije i naše zemlje. Makedonsku delegaciju predvodio je Suhejl Fazlij, ministar za lokalnu samoupravu, koji je kazao da je Trajkovski bio čovjek od kojeg mladi političari mogu mnogo toga i danas naučiti.

"On je znao da u teškim momentima donese prave odluke koje su možda mogle biti i na njegovu ličnu štetu. Bile su to hrabre odluke koje su mnogo značile građanima Makedonije", kazao je Fazlij.

Hriste Velkoski, otpravnik poslova u Ambasadi Republike Sjeverne Makedonije u Sarajevu, prisjetio se tog dana.

"Predsjednik Trajkovski je bio osoba i političar koji je obilježio jedan period koji je bio veoma težak za Makedoniju. On je dao veliki doprinos za Makedoniju i regiju, a rekao bih i mnogo šire", kazao je Velkoski.

Boris Trajkovski, bivši predsjednik Makedonije, poginuo je u avionskoj nesreći 26. februara 2004. godine blizu mjesta Rotimlja kod Mostara. Trajkovski je zajedno s još osam članova delegacije i posade aviona putovao u Mostar na Međunarodnu donatorsku kofenrenciju.