Lagumdžija govorio o budućnosti BiH
3

Obilježeno 10 godina od prijema BiH u Vijeće Evrope

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope danas popodne svečano je obilježeno 10 godina od prijema BiH u ovu najstariju političku organizaciju u Evropi.

Član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Milica Marković rekla je Srni da je u okviru obilježavanja ovog jubileja predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Jean-Claude Mignon priredio svečani ručak za ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju i članove delegacije parlamenta BiH.

   "Predsjednik Parlamenta Vijeća Evrope i ministar inostranih poslova su potom u okviru obilježavanja jubileja otvorili izložbu slika pod nazivom `Kad su komšije bili ljudi`", rekla je Markovićeva.

   Ona je napomenula da se u toku današnjeg popodnevnog zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope obratio Lagumdžija, te da su parlamentarci imali mogućnost da mu postavljaju pitanja.

   "Moram reći da je govor   Lagumdžije bio veoma afirmativan za BiH i po ocjeni nekolicine parlamentaraca vrlo optimističan kada je riječ o budućnosti zemlje. Ministar inostranih poslova BiH dao je refleksiju na ukupnu situaciju i prilike u zemlji koji su po ocjeni mnogih vrlo složene", rekla je Markovićeva.

   Prema riječima Markovićeve, Lagumdžija je tokom obraćanja istakao da je optimista i da očekuje da će problemi koje trenutno ima BiH, poput presude u predmetu "Sejdić i Finci", usvajanje budžeta za 2012. godinu i neka druga pitanja biti prevladani.

   "Parlamentarci su postavljali razna pitanja a Lagumdžija je davao odgovore koji su u skladu sa realnom situcijom u BiH", navela je Markovićeva.
   Markovićeva je napomenula da se sutra nastavlja zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope raspravom po hitnoj proceduri o situaciji u Siriji.