14 godina od nesreće
1

Obilježena godišnjica pogibije Borisa Trajkovskog: Čovjek koji se zalagao za prijateljstvo i regionalnu saradnju

Piše: R. D.
(Foto: Ž.M./Klix.ba)
Četrnaesta godišnjica pogibije makedonskoga predsjednika Borisa Trajkovskog obilježena je danas polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja na Matića Brdu, mjesto Rotimlja kod Mostara.

Trajkovski je 26. februara 2004. godine stradao u avionskoj nesreći zajedno sa saradnicima i članovima posade prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju.

Vijence na spomen-obilježje položile su brojne delegacije iz Republike Makedonije i naše zemlje koje su se tom prilikom prisjetile historijskog značaja tog tragično preminulog makedonskog lidera.

Izaslanik makedonskog predsjednika Zoran Šapurić, ministar u Vladi Republike Makedonije, kazao je kako je danas pravo vrijeme da se svi prisjete lika i djela Borisa Trajkovskog, čovjeka koji se posebno zalagao za evropske integracije, kako njegove Makedonije, tako i cijele regije.

"Danas imamo priliku da vidimo kako se pozitivno razvija regionalna saradnja, što je isto bila važna odrednica u političkom angažmanu Borisa Trajkovskog. Uvijek se zalagao za dobrosusjedske odnose, kao i integracije Makedonije u NATO i Evropsku uniju", izjavio je Šapurić.

Glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina kazala je kako svake godine Grad Mostar, zajedno s ostalim nivoima vlasti Bosne i Hercegovine, obilježava ovaj tužni datum.

"Boris Trajkovski je bio čovjek iz naroda, čovjek koji je promovisao prijateljstvo i regionalnu saradnju, čovjek koji je vjerovao u bolje sutra. Takva djela i politiku koju je vodio ne treba zaboraviti", kazala je Komadina.