BiH
21

Obilježena godišnjica otkrivanja masovne grobnice na Tihotini

Klix.ba
U organizaciji Mjesne zajednice Pritoka i Udruženja logoraša Bihaća, te podršku grada Bihaća i Vlade USK-a danas je na lokalitetu Tihotine obilježena četrnaesta godišnjica otkrivanja masovne grobnice u kojoj su na zvjerski način ubijeni Bošnjaci sa područja bihaćkih naselja Orašac, Kulen Vakuf, Ćukovi i Klisa, te područja općine Ključ.

Kako je istakao Irfan Mujanović, ispred Organizacionog odbora obilježavanja godišnjice otkrivanja grobnice , prirodna pukotina koja je nastala eksploataciji rude boksita, godinama je skrivala tijela 53 žrtve , od kojih je njih 51 identificirano.On je dodao da je Organizacioni odbor pokrenuo inicijativu za izgradnju šehidskog spomen obilježja na masovnoj grobnici, a i pored obezbijeđenih sredstava do izgradnje nije došlo zbog administrativnih problema oko samo zemljišta na kojem bi se trebalo sagraditi obilježje.

U ime Vlade USK-a, prisutnima se obratio Salih Dedić, ministar financija USK-a, kazavši da dodavši da preživjeli Bošnjaci i ne smiju zaboraviti nikada strahote koje su ih zadesile za vrijeme rata, a posebno zbog činjenice da je kroz obrazovni sistem onemogućeno mlađim naraštajima učiti o genocidu i agresiji nad BiH.

I ovogodišnjoj tužnoj godišnjici pored porodica ubijenih Bošnjaka prisustvovali su i predstavnici grada Bihaća, a obraćajući se prisutnim Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazao je da se mjesta stradanja Bošnjaka i Hrvata na području grada Bihaća moraju na dostojanstven način obilježiti, te dodaje, mjesta stradanja moraju biti biti trajna opomena da se zločin nikad ne smije zaboraviti i ponoviti.

"Na nama je koji smo danas živi i koji živimo u slobodnoj državi BiH i mi nismo imali dileme da li trebamo na Tihotini sagraditi spomen obilježje , no i pored osiguranih 35.000 KM nismo mogli isposlovati građevinsku dozvolu zbog činjenice da je neko drugi vlasnik područja na kojem bi trebao biti spokenik. Vjerujem da će mo mi ovaj projekat realizirati u narednom periodu i da ćemo imati mjesto na kojem se može odati počast ubijenim Bošnjacima i Hrvatima", kazao je gradonačelnik Galijašević.

Najmlađa žrtva pronađena u jami Tihotina Mehmed Šehić iz naselja Orašac imao je tek 17 godina, dok je najstarija žrtva Izet Mujić iz Golubića koji je u vrijeme smrti imao 55 godina. Masovnu grobnicu na Tihotini otkrili su pripadnici K MUP-a i članovi Državne komisije za traženje nestalih 2002. godine.