BiH
3

Obilježena godišnjica bitke za Stojčevac

FENA
Povodom obilježavanja memorijalno-historijskog susreta "Dani bitaka za Stojčevac", danas je u prisustvu boraca, članova porodica šehida i poginulih boraca, predstavnika Općine Ilidža, učenika i brojnih građana, proučena Fatihe i položeno cvijeće na spomen-obilježje poginulim borcima, Harisu Opankoviću i Nedžadu Granulu Gigiju i odata počast svim poginulim braniteljima ilidžanskih prostora.

Cvijeće su položili predstavnici Općine Ilidža i Unije veterana Ilidže.

Cvijeće je položeno i na mezarju Kovači-Hrasnica i centralnom spomen-obilježju u Hrasnici.

Prije 20 godina, 15. maja 1992. godine, nakon povlačenja snaga UN-a, agresor je krenuo u osvajanje Stojčevca strateški najvažnijeg mjesta za odbranu Ilidže, Sarajeva, a i BiH. U tome su ih, nakon teških borbi, spriječili borci 104. motorizovane brigade Armije RBiH i sačuvali ovaj značajan prostor.

Od tog dana svakodnevo su se vodile žestoke borbe s agresorom za očuvanje ovih teritorija, pa je ovaj datum simbol svih tih bitaka, dan sjećanja na sve šehide i poginule borce koji su dali svoje živote za slobodu i odbranu ove teritorije i cijele BiH.

Danas su učenici Druge i Četvrte osnovne škole pripremili prigodan program.

Ovaj značajan datum je ujedno i Dan Mjesne zajednice Hrasnica II, koji je tradicionalno obilježen nizom kulturno-sportskih manifestacija. Tim povodom održan je memorijalni turnir u malom nogometu "Haris i Gigi" na kome su učestvovale osnovne škole iz Hrasnice, Sokolović-Kolonije i Butmira, a Domu kulture u Hrasnici postavljena je izložba fotografija i organizovana posjeta spomen-sobi 104. viteške motorizovane brigade.