BiH
72

Obilježena 23. godišnjica Sarajevskog tunela spasa

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Objekat D-B poznat kao Sarajevski tunel spasa na današnji dan 1993. godine pušten je u funkciju.

Tim povodom u organizaciji Fonda memorijala i Spomeničkog kompleksa D-B upriličen je prigodan program.

Premijerno je prikazan dokumentarni film "Sarajevski ratni tunel - ključ grada, kapija Bosne", koji je producirao fond Memorijala.

Kroz priču opsade Sarajeva prikazana su svjedočanstva sudionika, odnosno kopača i projektanata Sarajevskog ratnog tunela.

O značaju tunela koji je imao ulogu i za tok rata u BIH govorili su Suad Zijadić, pomoćnik direktora Fonda memorijala Kantona Sarajevo, Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, kao i oni koji su radili na iskopavanju tunela.

Kustosica Dina Memić u ranijoj izjavi za Fenu podsjetila je da je za "rupa u zemlji, duga približno 800 metara, u prosjeku visoka 1,60 metara i široka metar, bila slamka preko koje je Sarajevo disalo".

"Možda je najveći značaj tunela snabdijevanje grada jer će vremenom kroz njega biti provedeni kablovi za električnu energiju, telefonski kabl, cijev za transport tečnih tereta, a da ne govorimo o vojnom materijalu i živežnim namirnicama za izmučene ljude. Jedan od jako bitnih momenata je psihološki značaj tunela jer su ljudi u opkoljenom Sarajevu znali da u slučaju potrebe mogu sigurnim putem izaći iz grada. Još su mnogi aspekti njegovog značaja, kulturološki na primjer. Sarajevo je nastavilo da živi, da izlaže i pokazuje kulturološki život bez obzira na opsadu, po svijetu su na taj način putovali ambasadori BiH", rekla je kustosica Memić.

Tunel D-B danas je jedan od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika iz proteklog rata.

Djeluje kao spomenički kompleks i jedan je od najposjećenijih objekata takvog tipa u regionu. Godišnje bilježi više od 100.000 posjeta.