BiH
0

Obilježena 21. godišnjica Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ceremonija obilježavanja 21. godišnjice 1. brigade policije Stari Grad Sarajevo održana je danas na Trgu Oslobođenja Alija Izetbegović, na mjestu gdje je 18. maja 1992. godine prvi put postrojena ova jedinica.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti poginulim braniteljima Sarajeva i BiH, prisutnima se obratio predsjednik Udruženja boraca Branioci Bosne Ismet Dahić koji je podsjetio da je 18. maja 1992. godine donešena odluka da okupe aktivni i rezervni policijski sastav u auli Ekonomskog fakulteta da bi im se prezentiralo stanje sigurnosti u BiH, u gradu Sarajevu i da bi im bilo rečeno slijedi rat.

"Donijeli smo odluku da izađemo na ovo mjesto, da postrojimo našu policiju. Prema našim evidencijama ovdje nas je došlo 764", kazao je Dahić, dodajući da je pomoćnik ministra tadašnjeg RSUP-a Jusuf Pušina izvršio smotru.

"Cilj nam je bio da građanima grada Sarajeva pokažemo da imaju organizovane formacije i ljude koji su, da tako kažem, bili dužni i pod zakletvom da brane njihovu slobodu, njihovu sigurnost. Druga poruka bila je javna poruka svima njima da nam se pridruže jer Bosna je već bila napadnuta", kazao je Dahić.

Istaknuo je da je to bila prva brigada koja je postrojena na tlu BiH.

"Od tog momenta imali smo rezultat formiranja drugih jedinica diljem grada Sarajeva i BiH. Iz tog našeg stroja poginula su 43 policajca, što u redovima policije, a kasnije i u redovima Armije RBiH na terirotiji cijele BiH", kazao je Dahić.

On je pozvao prisutne da svakog 18. maja u 10 sati dođu na ovo mjesto i sjete se onih koji su poginuli braneći BiH.