BiH
0

Obilježena 20. godišnjica stradanja civila u Stupnom Dolu kod Vareša

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Stupnom Dolu kod Vareša danas je obilježena 20. godišnjica stradanja 38 civila bošnjačke nacionalnosti koje su 23. oktobra 1993. godine ubili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Danas je tim povodom na spomen-česmi u Stupnom Dolu položeno cvijeće, te je upriličen obilazak mezarja žrtva u ovom selu. Tokom krvavog pohoda jedinica Apostoli i Maturice HVO-a iz Kiseljalja stradalo je sedamnaest žena, petero djece, kao i veći broj staraca. Jedanaest osoba je živo zapaljeno.

Najmlađa ubijena je bila dvogodišnja Sabina Likić. Ubijeni su i trogodišnji Indira Žutić i Enis Likić, ali i 74-godišnji Salih. Spaljeno je 58 kuća i mjesna džamija. Selo je potpuno uništeno.

Polaganju cvijeća i obilasku mezarja prisustvao je veliki broj porodica žrtava, građana Stupnog Dola ali i Vareša. Počast žrtvama odali su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić.

"Država se naravno treba značajnije pobrinuti za žrtve, za porodice žrtava. Ja sam u tom smislu i obavio razgovor za načelnikom Vareša. Tražio sam da se općenito više potrudimo da se vrati život u ovaj grad. U ovom gradu žive Bošnjaci i nastavit će da žive zajedno", kazao je Izetbgović.

Treba se, kazao je, pobrinuti da svi koji su krivi za Stupni Dol i zločine napravljene ovdje prije 20 godine završene tamo gdje im je mjesto – u zatvoru.

''Ratni zločin ne zastarijeva, ova zemlja živi 1.000 godina i nastavit će da živi. Dok god je ona živa, i dok god su zločinci živi, oni će biti progonjeni”, poručio je Izetbegović.

Škaljić je podsjetio da je svaki život dar, te da je zločin uništiti život.

“Kolektivno uništiti živote je nešto što je za svaku osobu zločin nad zločinima i nešto što je rezultat plana, nastojanja i akcije koju moraju osuditi ljudi. Takva nedjela moraju kazniti država kroz institucije vlasti. Dvadeset godina poslije zločina u Stupnom Dolu vidimo da su svježe rane, da nije još učinjeno ono što smo bili dužni da učinimo. Nisu kažnjeni svi oni koji su planirali zločin i oni koji su ga izvršili”, kazao je Škaljić i dodao da je to “zločin koji ne smije da se zaboravi”.

Vojnici HVO-a su prisilili Bošnjake da izađu iz svojih domova. Potom su ih opljačkali te samovoljno smaknuli muškarce, žene i djecu. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio je 2006. zapovjednika HVO-a Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina i kršenja Ženevskih konvencija u Stupnom Dolu. On je, naime, priznao krivnju za sudjelovanje u napadu na Stupni Dol.

Za zločine nad Bošnjacima u Stupnom Dolu je proglašen krivim i Dominik Ilijašević Como koji je nedavno pobjegao iz mostarskog zatvora.

Bošnjaci Lašvanske doline su bili predmet progona na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, namjerne diskriminacije u kontekstu široko rasprostranjenog napada na civile u toj regiji, masovnih ubistava, silovanja, zatvaranja u logore, kao i uništavanja privatne imovine i kulturno-vjerskih objekata.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je presudio da ovi zločini spadaju u zločine protiv čovječnosti u mnogobrojnim presudama protiv hrvatskih političkih, vojnih zapovjednika i vojnika, među kojima je najpoznatiji Dario Kordić.

Prema podacima Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva, 2.000 Bošnjaka iz Lašvanske doline i susjednih mijesta bilo je ubijeno ili nestalo tokom perioda u kojem je provedeno etničko čišćenje.