BiH
3

Obilježena 20. godišnjica masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića

Klix.ba
Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47. Na tom je mjestu, prije dvadeset godina, usljed eksplozije minobacačke granate kalibra 120 mm, poginulo sedam naših sugrađana, dok ih je četvero teže i lakše ranjeno.

Granata je ispaljena oko 12:40 sati s položaja agresorske vojske na Hladivodama.

Tog tragičnog dana preminuli su Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro Plakalo, Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

"Nažalost, to nije bio jedini put da su građani Sarajeva, boreći se da prežive, bili ubijani i to nije bilo slučajno. To smo već vidjeli u redu za vodu kod Pivare i Daira, u Ferhadiji u redu za hljeb, tokom dženaza u Budakovićima i Boljakovom Potoku, tokom sankanja djece na Alipašinom polju i dječije igre na Bistriku, na pijaci Markale i Gradskoj tržnici. Moramo se okupljati u što većem broju na tim mjestima kako se počinjeno zlo nad našim sugrađanima ne bi zaboravilo", izjavila je ministrica pravde i uprave KS Velida Memić.

Na mjesto masakra cvijeće su položili i članovi porodica ubijenih te delegacije Općine Centar i Unije civilnih žrtava rata KS.