Sarajevo
0

Obilježena 19. godišnjica odbrane porodilišta "Zehra Mujdović"

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Ispred nove zgrade porodilišta "Dr. Zehra Mujdović" obilježena je 19. godišnjica bitke za odbranu porodilišta.

Organizator otpora s područja općine Centar i ratni komandant odreda "Koševsko brdo" Sead Alić kazao je da se 26. maja 1992. vodila teška borba, a da su bile unaprijed smišljene akcije uništavanja grada i stanovnika.

"Agresor je 1991. opasao grad Sarajevo artiljerijskim naoružanjem uz pomoć JNA. Sve pripreme su izvršili da Sarajevo presijeku, unište bošnjački narod. Svi su smatrali da porodilište neće niko napasti i 26. maja u jutarnjim satima agresori su krenuli u napad s Kromolja prema porodilištu i spremno smo ih dočekali. Borba je trajala čitav dan, borba prsa u prsa", kazao je Alić.

Tog dana sklopljen je dogovor da se djeca koja su na 5. spratu porodilišta spuste na 1. sprat kako bi bila sigurnija. Nažalost, nisu preživjela.

"Od granatiranja je podleglo petoro tek rođene djece. Taj zločin u historiji ratovanja nigdje u svijetu nije zabilježen - da je napadnuto jedno porodilište. To je presedan u historiji ratovanja. Zločinci ne odgovaraju. Naši ljudi odgovaraju samo zato što su bili pripadnici armije, što su branili svoju porodicu, svoje gradove, svoju državu", dodao je Alić.

Tadašnje porodilište "Jezero" bilo je vodeće u Evropi po opremljenosti, ali je u ratnom periodu unišeno i radilo u teškim uvjetima. Srušeno porodilište dobilo je novi sjaj i useljenje je bilo prije nekoliko mjeseci.

"Vratili smo se u obnovljene prostore da se buduće majke imaju gdje poroditi i uživati u svom potomstvu. Tog 26. maja veliki broj porođenih žena i novorođenčad morali smo spuštati u podrumske prostorije da bismo ih zaštitili od granatiranja, radilo se po 24, 36, 72 sata", kazala je glavna sestra Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kadrija Krnić.

Specijalist ginekolog Klinike za ginekologiju i akušerstvo Nermin Muminbašić prisjetio se dana kada su se borili za živote novorođenčadi i uvjeta u kojima su radili.

"Emocije prorade kad se sjetim tih dana, bilo je dosta žestoko. Bilo je strašno, čak je i rahmetli predsjednik dolazio da obezbijedi struju, stradalo je odjeljenje inkubatora, sklonili smo bebe u podrume, centralni lift je bio pao. Prije samo šest mjeseci vratili smo se u staro porodilište gdje se rađaju novi životi", kazao je Muminbašić.

Gradsko porodilište "Dr. Zehra Mujdović" izgrađeno je sredstvima samodoprinosa građana Sarajeva 1977., a uništeno u periodu 1992.-1995. Obnovljeno je sredstvima Republike Turske, Kantona Sarajevo i Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.