Mostar
0

Obilježena 14. godišnjica smrti brigadnog generala Pašalića

FENA
Foto: Novasloboda.ba
Foto: Novasloboda.ba
Polaganjem vijenaca na mjestu pogibije brigadnog generala i zapovjednika 4. korpusa Armije BiH Arifa Pašalića u Drežnici kod Mostara danas je obilježenja 14. godišnjica od njegove tragične smrti.

Vijence i cvijeće položila je obitelj pokojnog brigadnog generala Pašalića, te predstavnici Koordinacije boračkih udruga A RBiH iz Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i 2. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH.

Nakon polaganja vijenaca okupljeni su se uputili ka Šehitlucima u Mostaru gdje će obići njegov grob.

Ispred Koordinacije temeljnih boračkih udruga ARBiH HNK, koja je organizator spomenutog obilježavanja, okupljenima se obratio Šefkija Džiho kazavši kako je ukop brigadnog generala Pašalića bio najveličanstveniji ukop u Hercegovini.

Inače, Arif Pašalić poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći 26. aprila 1998. godine na magistralnom putu M-17 Mostar-Sarajevo, u mjestu Drežnica.

Arif Pašalić napustio je JNA u martu 1992, a u travnju iste godine dolazi u Mostar gdje formira Samostalni bataljun obrane Mostara u sustavu HVO-a. U studenom 1992. godine formira 4. korpus Armije BiH. Svjedočio je u Haagu o situaciji u Mostaru tokom rata.