BiH
0

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcije

FENA
Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 9. decembar, održano je danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u organizaciji Transparency Internationala Bosne i Hercegovine (TI BiH), a uz podršku Fonda Otvoreno društvo Bosne i Hercegovine (FODBiH), Američkog udruženja pravnika (ABA – ROLI) i Regionalne antikorupcione inicijative.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, TIBiH je predstavio strateški okvirni dokument koji je realizovan uz podršku FODBiH u okviru projekta “Unapređenje društvenog integriteta”. Radeći zajedno s lokalnim i međunarodnim ekspertima, državnim institucijama, međunarodnim organizacijama i civilnim društvom, što je i rezultiralo da ovaj sveobuhvatni dokument predstavlja izraz najšireg konsenzusa svih koji su u njegovoj izradi učestvovali i ujedno doprinijeli kvalitetu samog dokumenta.

“S obzirom na to da su nadležne državne institucije bile uključene u proces izrade od samog početka rada, mi ćemo ovu priliku iskoristiti da pozovemo Parlamentarnu skupštinu da podrži i usvoji ovaj dokument. S obzirom na to da Savjet ministara nije pokazao volju da provodi vlastitu strategiju za borbu protiv korupcije, onda je jedini način da strategiju usvoji parlament, a da Savjet ministara bude odgovoran parlamentu za implementaciju strategije”, istakao je predsjedavajući odbora direktora TIBiH Boris Divjak.

Dokument koji je danas predstavljen rađen je na bazi istraživanja i studija i najboljih praksi razvijenih zemalja. Predviđa potrebne korekcije zakonskog okvira kroz unapređenje postojećih i usvajanje novih zakona, poboljšanja u organizaciji, funkcioniranju i međusobnoj saradnji institucija na planu borbe protiv korupcije, kroz sveobuhvatan strateški pristup, koji podrazumijeva jasne mehanizme koordinacije i monitoring i evaluaciju provođenja planiranih mjera.

Danas je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH prezentovano i istraživanje Transparency Internationala – Globalni barometar korupcije.

“Nažalost, ono što smo ponovno primijetili, a što je pokazao i globalni barometer korupcije Transparency Internationala objavljen za ovu godinu, jeste da ne samo da napretka nedostaje nego da su građani sve pesimističniji oko efikasnosti borbe protiv korupcije”, kazao je Divjak dodavši da više od dvije trećine građana BiH smatra da u naredne tri godine neće biti pomaka u borbi protiv korupcije.

“Ono što posebno brine jeste kontinuirano iskakanje političkih stranaka kao najkorumpiranijih institucija u društvu. Upravo je to razlog zašto građani sve manje nastoje da se anagažuju u svakodnevnom političkom životu”, kazao je Divjak.

Beriz Belkić, koji je uime Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bio domaćin ovom skupu, kazao je da je ovo bila prilika da vlasti saslušaju izvještaj nevladinog sektora, eskpertize, mišljenja, rezultate anketa, ocjenu rezultata koji su postignuti na ovom planu kada je riječ o borbi protiv korupcije.

“Očigledno je da rezultati nisu ohrabrujući, da su loši i nevladin sektor ima podatke koji govore o vrlo lošem stanju kad je riječ o korupciji”, kazao je Belkić naglasivši da bi bilo bolje da je danas prezentiran izvještaj vladinih institucija o stanju u ovoj oblasti, o mjerama koje se provode, realizaciji obaveza koje proističu iz konvencije o borbi protiv korupcije, odnosno konvencije Ujedinjenih naroda.

“Vjerujem da ćemo iskazati opredijeljenost da pristupimo ovom novom načinu borbe protiv korupcije, odnosno da parlament preuzme ulogu usvajanja strategije, da parlament raspravi i donese zakone koji prostiču iz konvencije UN-a”, kazao je Belkić.

U toku prezentacije predstavljen je i prijedlog Zakona o antikorupcijskom tijelu, izrađen na inicijativu i uz podršku ABA ROLI, a od radne grupe sastavljene od predstavnika nadležnih institucija. Ovaj zakon predstavlja međunarodnu obavezu BiH, po osnovu ratifikovane UN-ove Konvencije za borbu protiv korupcije i predviđen je Strategijom za sprječavanja organizovanog kriminala i korupcije Vijeća ministara.

Transparency International BiH je četvrti put dodijelio Nagradu novinarskog integriteta za BiH danas ovogodišnjem laureatu Centru za istraživačko novinarstvo Sarajevo.

“Ova nagrada je priznanje svim istraživačkim novinarima u BiH koji, u iznimno teškim uslovima, rade na otkrivanju i informiranju javnosti u tome šta se zaista dešava u našoj zemlji. Centar za istraživačko novinarstvo vjeruje da su informirani građani snaga koja može dovesti do promjena u društvu”, kazala je direktorica CIN-a Leila Bičakčić.

Boris Divjak je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je Transparency International BiH do sada uspio osigurati sredstva za rad samo do kraja godine, te da će ukoliko se u narednih nekoliko dana ne promijeni to stanje, morati najaviti zatvaranje TI za BiH.

“To će biti velik udarac za demokratiju, jer smo jedina domaća nevladina organizacija koja se bavila istraživanjem fenomena korupcije i ukazivanjem na konkretnu korupciju”, kazao je Divjak dodavši kako su jedini uspješni pregovori do sada vođeni s Fondom otvoreno društvo koje je jedino iskazalo ozbiljniju namjeru da nastavi finansirati aktivnosti TI.