BiH
52

Obilježen Dan oslobođenja Doboja od fašističke okupacije

SRNA
Doboj
Doboj
Povodom 17. aprila, Dana oslobođenja Doboja od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, u memorijalnom kompleksu Gradskog parka "Heroja" u ovom gradu danas su položeni vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima.

Vijenci su položeni kod Spomen-kosturnice poginulih boraca Narodno-oslobodilačkog rata (NOR) i kod sedam bista narodnih heroja, a položile su ih delegacije opštine Doboj, organizacija i udruženja građana iz Doboja koji njeguju tradiciju narodno-oslobodilačke i antfašističke borbe.

U kripti Spomen-kosturnice nalaze se posmrtni ostaci i 186 poginulih boraca NOR-a, pet narodnih heroja i 111 ustanika, od kojih je 110 Srba koje je ustaški prijeki sud u Doboju 1941. godine osudio na smrt i strijeljao. 

Predsjednik Skupštine opštine Doboj Zdravko Petrović rekao je da je Doboj, zbog svoje geostrateške važnosti, tokom Drugog svjetskog rata bio značajno uporište njemačkih i ustaško-domobranskih snaga, protiv kojih se narod dobojskog kraja borio sve do oslobođenja, 17. aprila 1945. godine.

Prema knjizi "Putevima partizanskim", koju je u avgustu 2008. godine objavio Marinko Gojković iz Doboja, u NOR-u i partizanskim odredima u Drugom svjetskom ratu sa dobojskog područja učestvovalo je 4.200 boraca, od kojih je 695 poginulo, a u logore odvedeno i ubijeno 642 boraca i civila.