Historijski dan
131

Obilježen Dan odbrane Tuzle: Prije 32 godine se stalo u odbranu pravde i zajedničkog života

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Događaj poznatiji kao "Tuzlanska kolona" ostaje duboko urezan u novijoj historiji BiH, a obilježavanje Dana odbrane Tuzle upriličen je na Brčanskoj Malti, u neposrednoj blizini odvijanja ratne bitke.

Pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla, 15. maja 1992. godine, su uspjeli odbraniti grad od neprijatelja, ali i promijeniti tok ratnih dejstava u BiH. Taj datum je postao jedan od najznačajnijih i u historiji Bosne i Hercegovine.

"Petnaesti maj je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Tuzle. To je dan kada su tuzlanske patriote i heroji pokazali kako se svoj grad voli. Stali su u odbranu pravde, jedinstva i zajedničkog života svih građanki i građana Tuzle i Bosne i Hercegovine. Pitanje je gdje bismo mi danas bili da nije bilo 15. maja u Tuzli", kazao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Kako je poznato, 15. maja 1992. godine, povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske takozvane Srpske Republike, osnovane 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci, koja je stavljena pod komandu Ratka Mladića, skupa sa pripadnicima u to vrijeme novoosnovane Vojske Jugoslavije, izvršili su napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH - Stanice javne bezbjednosti Tuzla, a koji su obezbjeđivali izlazak kolone iz grada.

"Mi smo kao tadašnji milicioneri radili profesionalno svoj posao i nismo očekivali da će doći do bilo kakvog sukoba. Bilo je ekscesnih situcija, ali one nisu mogle upućivati da bi se moglo nešto takvo dogoditi. Očekivali smo da će vojna kolona normalno izaći bez posljedica te da ćemo mi ostati i živjeti normalnim životom, kao što smo živjeli i prije 15. maja", naveo je Niko Jurić, komandir tadašnje Druge manevarske jedinice Stanice javne bezbjednosti Tuzla.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Prilikom izlaska vojne kolone iz grada sa vojnim naoružanjem na Brčanskoj Malti agresori su pucali, a policajci dobili naređenje da na vatru odgovore vatrom. Prema podacima Fondacije Istina, pravda, pomirenje u bici na Brčanskoj Malti poginula su tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika iz kolone.

Bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla Meša Bajrić smatra da u aktuelnom trenutku veće je valorizirati vrijednosti ovoga prostora u interesu integracije BiH.

"Beograd i Zagreb moraju znati da je ovdje branjen multietnički karakter građanskog bića BiH. Koliko god je važan 15. maj s aspekta odbrane ovoga grada, važna je i dobrana prava na život svih građana. Također, važno je i to što je odbranjeno naoružanje teritorijalne odbrane, koje je pokušala vojska opljačkati, čime bi mi bili toalno zatečeni", istaknuo je Bajrić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić 32 godine kasnije ističe da bi bio sretan čovjek kada bi konačno stigla vijest o tome da je Mile Dubajić i zvanično presuđeni krivac za dešavanja na Brčanskoj Malti.

"Imam informacije da i u njihovim redovima postoje ljudi koji kažu da je Dubajić kriv. On je na sudu rekao da snosi krivicu, ali je problem u tome što neko neće da ga procesuira. Predlagao sam da sjednemo sa ljudima koji su ovdje imali žrtve, ali sve se politizira i u tome nemate istine i pravde. Mi sve što smo mogli uraditi smo i uradili. Svi sudovi i tužilaštva su pokali da se Tuzla branila i odbranila", naglasio je Bešlagić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Učesnici obilježavanja Dana odbrane Tuzle posjetili su i kompleks Slana Banja u kojem je položeno cvijeće i odata počast.