Brčanska Malta 20 godina kasnije
24

Obilježen dan kada je odbranjena Tuzla

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Svečanim defileom pripadnika manevarske jedinice nekadašnjeg CSB-a Tuzla i pripadnika Armije BiH, danas je u Tuzli obilježen dan velike pobjede na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. godine.

Građani Tuzle ističu da vrlo dobro znaju ko je prije dvadeset godina prvi zapucao i kakav su plan imali rezervisti JNA na čelu sa pukovnikom Miletom Dubajićem, ali su hrabri branitelji, kako kažu, zaustavili paravojne jedinice s Ozrena i Majevice u namjeri da zauzmu grad.

Također, navodi se kako se 15. maj 1992. godine mora posmatrati u kontekstu ranijih dešavanja, odnosno nasilnih zauzimanja Bijeljine, Brčkog, Zvornika, Bratunca, Vlasenice i zločina nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u tim gradovima. U maju 1992. godine u Tuzlu se slila rijeka ljudi iz Podrinja, koji su protjerani sa svojih ognjišta, a pretpostavlja se kako je u Tuzli 15. maja 1992. godine već bilo oko 60.000 prognanih osoba.

"Istina o događaju na Brčanskoj Malti se mora utvrditi. No, moramo isključiti politiku, jer politika manipuliše žrtvama. Ponavljam kako je na Brčanskoj Malti 15. maja stradalo 49 vojnika i rezervista JNA, tri policajca i jedna žena koja je prva civilna žrtva rata u Tuzli", kazao je predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje Sinan Alić.

Branitelji Tuzle ističu kako napad na kolonu JNA nije planiran, jer se nije znalo u kojem će trenutku kolona napustiti kasarnu, tako da su deplasirane tvrdnje iz RS-a kako je kolona napadnuta iz zasjede i mučki. Tog 15. dana u Tuzli se život odvijao nesmetano. Djeca su išla u škole, radnici na posao..., a onda je zapucalo. Ostalo je historija...

Danas su položeni vijenci i cvijeće na Brčanskoj Malti i Slanoj Banji, a poslijepodne će biti održana svečana akademija u kinu Kaleidoskop. Uz zvuke limene muzike i svečani defile evocirane su uspomene na herojsku odbranu grada i veliku pobjedu branitelja Tuzle i BiH.

O 15. maju 1992. godine govorili su Admira Tupković, šefica Službe za boračko-invalidsku zaštitu i općinski načelnik Jasmin Imamović, a nošen je i transparent: "Neka se vječno pamte branitelji Brčanske Malte".