BiH
2

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa

Klix.ba
Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna dijabetološka federacija proglasile su 1991. godine, 14. novembar Svjetskim danom borbe protiv dijebetesa. Cilj kampanje je podizanje globalne svijesti o dijabetesu, kao i promocija zdrave ishrane i više fizičke aktivnosti.

Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo je i ove, kao i prethodnih godina organizovalo niz aktivnosti za stanovnike općine Centar povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa. Tako je u prostorijama Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo (Štrosmajerova 3), organizovana radionica "Prevencija dijebetesa i prvih komplikacija koje donosi dijebetes“.

Prema riječima Alme Dervišbegović-Muminagić, tehničkog sekretara Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo, ovaj i slični datumi su idealna prilika da se preko radionica građani upoznaju sa šećernom bolesti, prevencijom i komplikacijama koje donosi ova bolest.

"Prije svega želim da se zahvalim Općini Centar i načelniku Dževadu Bećireviću, koji kontinuirano podržavaju rad našeg Udruženja. Druženje u opuštenoj atmosferi sa dijabetologom je idealna prilika da naši članovi izmjere šećer i da se što više upoznaju sa ovom opakom bolesti", kazala je Dervišbegović-Muminagić.

Dijabetolog Ranka Kovač, predsjednica Upravnog odbora Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo, istakla je da su druženja u opuštenoj atmosferi, gdje kod pacijenata nema straha od bijelog mantila, odlična prilika da se utiče na svijest pacijenata, kako bi se oni što efikasnije borili protiv dijebetesa.

"Ovakvi sastanci su veoma korisni za naše pacijente kako bi se što bolje upoznali sa opasnostima koje nosi šećerna bolest, da ih pregledamo s vremena na vrijeme i da porazgovaraju sa kolegama dijabetolozima", istakla je Kovač.