BiH
6

Obilježavanje Dana Evrope u BiH 9. maja u Vitezu

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Evropski pokret u BiH danas je najavio tradicionalnu ceremoniju obilježavanja Dana Evrope u BiH, koja će biti održana 9. maja u Vitezu.

"Evropski pokret je jedina organizacija koja već osam godina svojim idejnim projektima realizuje ovu manifestaciju, čime dajemo snažan signal Evropi i međunarodnoj zajednici da je BiH proevropsko društvo i da bh. građani žele što prije da postanu članovi Evropske unije", rekao je predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

Sistemom rotacije Dan Evrope posljednjih godina se obilježava u različitim gradovima BiH, odnosno jedne godine u Republici Srpskoj, a druge u Federaciji BiH.

"Time se pokazuje da pratimo balans i poštujemo realnost BiH te ove godine prvi put domaćin Dana Evrope je načelnik iz reda hrvatskog naroda, a to je općinski načelnik Viteza Vlado Alilović. Na taj način pružamo podršku i Hrvatima koji su ravnopravni kao i ostali konstitutivni narodi u BiH", istakao je Praštalo.

Iako Evropski pokret svake godine ima sve manje sredstava na rapolaganju za organizovanje ove manifestacije, na akademiji u Vitezu bit će uručena priznanja Evropskog pokreta u BiH, održan turnir invalida u sjedećoj odbojci i rok koncert.

S obzirom na to da se obilježavanje Dana Evrope organizuje pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope, Praštalo se nada da će predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda otvoriti centralnu manifestaciju.

Bit će dodijeljeni i ordeni Evropskog pokreta (EP) za zasluge u procesu evropskih integracija svima onima koji su na bilo koji način poboljšali imidž BiH u svijetu.

"Među dobitnicima su slovenski predsjednik Danilo Tuerk, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov te vicekancelar Austrije Mihael Špindeleger", kaže Praštalo.

U tom smislu zahvalnost EP-u su izrazili ambasador Slovenije u BiH Andrej Grasselli i ambasador Makedonije u BiH Rami Rexhepi, ističući da ih raduje svaki iskorak BiH prema evroatlantskim integracijama.

Evropski pokret je mišljenja da su mediji i političari ključ uspjeha procesa evropskih integracija.

Iz tog razloga EP će uručiti 20 priznanja predstavnicima domaćih i regionalnih medija s namjerom da zahvali novinarima koji su na objektivan i korektan način izvještavali o procesu evropskih integracija, kao i 10 priznanja političarima, koji su svojim radom pokazali kompromis ili društvenu odgovornost ili spremnost da prihvate evropske integracije.

Prvi put ove godine na Dan Evrope će se jedan kanton proglasiti evropskim kantonom, jer EP želi i kantone što više uključiti u proces evropskih integracija.

Načelnik Općine Vitez Vlado Alilović istakao je da je Općina Vitez poslije Daytona dala prioritet privatnom poduzetništvu i da je u tome uspjela.