BiH
0

Obilazak mezarja na Logu pod Mangartom

FENA
Delegacija Društva bosanskohercegovačko-austrijskog prijateljstva predvođena predsjednikom Nedžadom Ajnadžićem posjetila je Log pod Mangartom gdje je u borbama tokom Prvog svjetskog rata poginuo značajan broj pripadnika II Bošnjačke regimente.

Regimenta, koja je okupljala građane Bosne i Hercegovine iz rejona Banje Luke, bila je stacionirana u Gracu, Austrija odakle su raspoređivani na potrebne i najteže frontove na kojima je bila vojska austro-ugarske monarhije. Istorijski je kuriozitet da je upravo ova regimenta najodlikovanija jedinica vojske austro-ugarske monarhije u I svjetskom ratu.

Motiv posjete je u činjenici da su se na području vojnog groblja Lof pod Mangartom nakon dugotrajnih i upornih zahtjeva i razgovora sa predstavnicima vlasti Slovenije konačno zamjenili nadgrobni spomenici poginulih pripadnika Bošnjaka, kojima su umjesto dosadašnjih krstova postavljeni nišani. Ovaj je uspjeh rezultat i velikih napora koje je učinio i muftija Islamske zajednice u Republici Sloveniji Nedžad ef. Grabus.

Kako je Društvo bosasnkohercegovačko-austrijskog prijateljstva u najvećoj mjeri zaslužno za identičan rezultat na vojnom groblju u Lebringu, Austrija (vojnici II Bošnjačke regimente koji su izgubili život prilikom zaposjedanja Monte Mellete), tim je povodom delegacija ovog društva predvođena Ajnadžićem, obišla mezarje poginulih boraca u Logu pod Mangartom i proučila im fatihu. Posjeta je bila prilika i da se razmjene iskustva u procesu koji je polučio potrebni civilizacijski rezultat u Austriji i Sloveniji.

Nakon prepoznate potrebe za zajedničkim djelovanjem na očuvanju historijskih,tradicijskih, kulturnih pa i privrednih veza, odlučeno je da se u okviru Društva bosanskohercegovačko-austrijskog prijateljstva osnuje podružnica za Republiku Sloveniju koja će koordinirati zajedničke aktivnosti na očuvanju ove tradicije.

Delegacija Društva se posebno zahvalila muftiji Grabusu na pruženom gostoprimstvu i očiglednim rezultatima koje postiže od svog imenovanja za muftiju Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji, saopćeno je iz Društva.