BiH
553

Obećanja ludom radovanja: Obišli smo "predizborna gradilišta", većina ih zjapi prazna

Piše: N. Novalić
Svečano otvaranje radova na izgradnji HE Vranduk 9. 9. 2016. (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Naša država postat će najveće gradilište u regionu, najavljivali su političari tokom septembra. U Trnovo samo što nisu stigle arapske milijarde, u Zenici iz trećeg pokušaja konačno počinje gradnja HE Vranduk, gradit će se škole... Mjesec dana poslije obišli smo gradilišta za koja je svečano postavljen kamen temeljac i zatekli tek poneku mašinu.

U Zenici se 9. oktobra okupio sami politički vrh Bosne i Hercegovine. Trebalo je ozvaničiti početak radova na izgradnji Hidroelektrane Vranduk i to po treći put. Mjesec dana poslije jedan od zvaničnika koji je svečano najavio početak radova zakukao je kako je na gradilištu vidio samo tri bagera.

Ništa bolja situacija nije bila ni u vrijeme kada je ekipa portala Klix.ba posjetila gradilište. Tek nekoliko mašina i grupa radnika nisu odavali utisak da se radi o najvećem gradilištu u BiH.

Novinari su visoke zvanice, među kojima su bili predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić... već upozoravali da je svečanost povodom početka radova održana dva puta ranije. Radončić je tada tvrdio da je on iskusan graditelj i da ne bi sebi dopustio da svečano najavljuje projekte koji neće biti započeti.

Mjesec dana poslije upravo se Radončić požalio kako je gradilište prazno. Iz Elektroprivrede BiH tvrde da se druga faza pripremnih radova odvija planiranom dinamikom i bez ozbiljnijih poteškoća.

HE Vranduk je skoro zanemariv projekat u poređenju s jednim drugim koji se najavljuje u Trnovu. Kamen temeljac za Buroj Ozone, turistički grad vrijedan više od milijardu KM prvo je trebao biti položen još u junu, odnosno prije ramazana. Naknadno je, navodno zbog tehničkih problema, sve odgođeno za jedan drugi "sveti mjesec", onaj predizborni. Konačno, kamen temeljac je položen 19. septembra, a početak radova je najavljen za septembar 2016. Svečanosti su ponovo prisustvovali najviši zvaničnici Trnova, Kantona Sarajevo i FBiH. Prisutnima su pokazane i već uprljane mašine, čime je dato do znanja da su radovi itekako počeli. Mjesec dana poslije na Prečkom polju zatičemo tek jednu mašinu, a izvedenim radovima ni traga.

Nema malih svečanosti u vrijeme predizborne kampanje. Tako je polaganje kamena temeljca za osnovnu školu u sarajevskom naselju Šip okupilo premijera države Denisa Zvizdića, premijera KS Elmedina Konakovića, ministra obrazovanja Elvira Kazazovića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Centar Nedžada Ajnadžića koji je u to vrijeme, gle čuda, bio i kandidat za načelnika.

Kako je tada i priznao načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, kamen temeljac je položen iako još nije dobijena građevinska dozvola za školu. Mjesec dana poslije radovi nisu počeli. Čeka se, valjda, još građevinska dozvola.

Kandidat za načelnika Zenice Mirad Hadžiahmetović najavljivao je rušenje zeničke Željezare i izgradnju tehnološkog parka, kao i još neka čuda. Za razliku od prethodnih slučajeva niko ga nije uzimao za ozbiljno niti mu dozvolio da se igra postavljanja kamena temeljca u vrijeme predizborne kampanje.