BiH
118

Sarajevo: Položen kamen temeljac za gradnju škole u naselju Šip

Klix.ba
Foto: Press KS
(Foto: Press KS)
U sarajevskom naselju Šip u općini Centar, danas je položen kamen temeljac za izgradnju objekta osnovne škole.

Svečanom činu, kojim je najavljena realizacija dugo očekivanog projekta za stanovnike ovog dijela grada, prisustvovali su čelnici Kantona Sarajevo i Općine Centar, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, kao i brojni građani.

"Ovo je početak veoma bitnog projekta za sve građane ovog dijela grada. Ove godine otvaramo tri nova objekta škola, šest školskih objekata je upotpunosti rekonstruirano, čime pokazujemo opredjeljenje za razvoj i podršku obrazovanju u Kantonu Sarajevo", izjavio je premijer KS Elmedin Konaković.

Naveo je da će projekt zajednički finansirati Kanton i Općina Centar. U te svrhe Općina je budžetom planirala blizu 1,5 miliona KM, a Vlada KS blizu 600.000 KM u ovoj godini.

"Obećavamo adekvatniju sumu novca za prvu fazu gradnje škole u budžetu za narednu godinu. Sretan sam s razlogom, jer ovaj dio grada zaslužuje da ima školu i ona ničim neće ugroziti procese rada u školama na Kobiljoj Glavi ili Koševskom Brdu", naglasio je premijer Konaković.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović je rekao da će, prema podacima iz izrađenog elaborata, do početka gradnje škole u ovom naselju biti više od 600 djece, što u potpunosti opravdava realizaciju projekta.

"Cilj nam je u što kraćem periodu završiti gradnju škole i siguran sam da ćemo u dogovoru s općinom Centar to uspjeti. Odmah će biti započete procedure javnih nabavki, tako da očekujemo intenzivne radove u narednoj godini. Po planiranoj dinamici gradnja bi trebala biti okončana u naredne dvije godine", najavio je ministar Kazazović.

Kako je kazao načelnik Bećirević, prije 12 godina ovdje nije bila niti jedna zgrada.

"Danas tu imamo mali grad te smo izdvojili novac, kupili zemljište i čekamo još građevinsku dozvolu za izgradnju škole", rekao je načelnik Bećirević.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić je istakao da se zahvalnost za današnji čin mora uputiti općinskim vijećnicima, načelniku i administraciji.

"Dobro je da su svi imovinsko-pravni odnosi završeni, kao i da postoji urbanistička dozvola za gradnju škole. Ova investicija vrijedna je oko 6,7 miliona KM i planirano je da se realizira u tri koraka, a možda i u manje njih“, naveo je Ajnadžić.