PSBiH
0

Obavljena rasprava o Informaciji o hapšenju Vjekoslava Vukovića

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas obavio raspravu o Informaciji o hapšenju pomoćnika ministra sigurnosti BiH Vjekoslava Vukovića i aktivnostima poduzetim nakon tog događaja.

U informaciji su navedene činjenice do kojih je došlo Ministarstvo sigurnosti BiH od dana Vukovićevog hapšenja, pa do njegovog puštanja iz pritvora uz kauciju od 400.000 kuna.

Između ostalog se navodi da je Ministarstvo sigurnosti BiH donijelo rješenje o produženju preventivne suspenzije od dana kada je prestala mjera pritvora, zbog činjenice da se vodi krivični postupak protiv Vukovića, kao trećeokrivljenog zbog krivičnog djela izrada i nabavljanje oružja i sredstava namijenjenih počinjenju krivičnog djela, pred Županijskim sudom u Rijeci u krivičnom predmetu Filipović-Dragin.

Tokom diskusije neki od poslanika su kazali da je informacija o kojoj se danas raspravlja zapravo samo dopunjena informacija koju je ranije poslanicima dostavio ministar Tarik Sadović i koju su već razmatrali, a ne informacija Vijeća ministara koju je Dom tražio.

Također je rečeno kako zabrinjava nebriga države o svojim građanima, uz pitanje šta ovo vijeće ministara BiH i država čine da zaštite svoje građane.

Poslanici su obavili raspravu i o Prijedlogu državne strategije nadzora nad drogama, sprječavanja i suzbijanja zloupotrebe droga u Bosni i Hercegovini za period 2009.- 2013. godine.

Ova strategija određuje prioritete u borbi protiv zloupotreba droga i način njihovog ostvarivanja i osnov je za djelovanje organa vlasti, ustanova i drugih pravnih i fizičkih subjekata u Bosni i Hercegovini.

Obavljena je rasprava i o nekoliko prijedloga zakona o kojima će se poslanici izjasniti nakon što okončaju raspravu o svim tačkama dnevnog reda.

Vezani članci