Komentari (45)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Vidi se da je bio dobar i posten covek i neka mu je spokoj dusi! A o izrazima i recima Turskog i Arapskog porekla je glupo polemisati,pocevsi od reci ma jok,hajde,almanah,alkohol,jogurt,boza,posta,bubreg,besika,kicma,zuluf,marama,kais,ekser,Hayat,rakija,boranija,kat,basamci,becar,barut,kalaus,kursum,kajmak,vilajet,cekic,katanac,merdevine.....kao sto vidimo ima ih \"sijaset\" bez kojih bi opstenje i u Beogradu bilo teze, ovo je samo mali broj cak i Grcka \"Zorba\" je turska rec. Vise o recima stranih reci i izraza mozete procitati u knjizi Milana Vujaklije izdanje Prosveta Beograd doduse pisano je \"cirilicom\". A drevno otomansko carstvo je dopustalo sve religije u suprotnom svi bi ukljucujuci i Grke bili muslimani. Jedina losa strana je bila \"danak u krvi\" odvajanje deteta od majke....Ako ce mo biti realni, a toga je bilo i kod drugih \"carstava\" pa i danas sedamnaesto i osamnaestogodisnjaci i sa dalekog Americkog kontinenta idu u nove pohode, za koga? za sta?..............
@BARIJUS, Hvala gospodine iz Vojvodine. Gospodinu Zulfikarpasicu neka je rahmet i mir.
Citam da je Bakir Izetbegovic rekao na \"Teleringu da sada kada je Karadzic uhapsen Bosnjaci pruzaju ruku prijateljstva i prihvataju Republiku Srpsku. Drogba, znas kako se ono kaze: \"Ne pada iver dalekio od klade.\" A kaze se: \"Izdajnik otac, pa takav i sin.\"
O kakvom zlatu pricas \"hm\" nakon drugog svjetskog rata u bosni nije bilo hljeba da se jede kako treba, posebno u istocnoj bosni gdje su muslimanski gradovi i sela bili poklani, polpaljeni, opljackani od strane okupatora i cetnika. A Adil-beg nikad nije bio ambasador u YU, a dok je bio u izvrsnoj vlasti bavio se drugim poslovima ne zbrinjavanjem svoje familije i svojih licnih interesa. Nakon njegovog odlaska u emigraciju, njegova majka i sestre koje su dobile stan na koristenje od tadasnje vlasti, bivaju iseljene iz tog stana i ostaju na ulici. Da je Adil-beg imao novaca kako ga optuzuju, sigurno nebi dopustio da mu se majka i sestra snalaze kako znaju i umiju i da zive kod jedne od sestara sa njenom familijom. Adil-begov je imao buran zivot, moze se reci da je prozivio 2 3 zivota jednog obicnog covjega, zato je degutantno pisati komentare o njemu a neznati i osnovne stvari iz njegovog zivota.
Nek mu je rahmet samo vidim malo znate o adilu poslije drugog rata gdje je focansko zlato koje je iznjeo diplomatskim putevima dok je bio ambasador u rimu titove juge puno je ljudi osiromaseno puno
Adil Zulfikarpasic i po ocu i po majci potice od Cengica. Otac mu je bio unuk poznatog Zulfikar-pase, koji je jedno vrijeme bio pasa u Valjevu kasnije u Foci, a bio je i zvornicki sandzak-beg. Po majci je takodje Cengic sa Rataja. Ti Cengici dali su jedan citav niz vojskovodja, pasa i sandzak-begova u Bosni. Inace ime Cengica jedno je od najuglednijih u Bosni. I to je istovremeno bila jedna od najbogatijih porodica. Prvi Cengic koji je dosao u Bosnu dosao je kao sin poznatog monarha koji je vladao u drzavi Ak-Kojumlu. Ta drzava se prostirala na dijelovima danasnjih teritorija Iraka, Turske i Irana. Oni su bili pobijedjeni od Turaka za vrijeme sultana Selima, koji daje svoju kcer za jednog princa iz te familije. Taj princ dosao je u Bosnu kao begler-beg. Imao je sedam sinova i od njega vode porijeklo Cengici. Cengici su ratovali na svim bojistima turske carevine. Alipasa Cengic se tukao sa Zrinskim kod Jurijevih stijena i silazio sa svojom vojskom do Zadra. Beci-pasa kao komandant turske konjice opsjedao u Rusiji grad Ocekov a mnogi drugi su ratovali po Austriji, Ugarskoj, Mesopotaniji, Egiptu kao i u svim ratovima za odbranu Bosne. Cengici su imali svoje kule i odzake na sirokom podrucju Bosne. O Cengicima je pisao i poznati turski pisac Evlija Celebija i bio je i gost kod Cengica na Borijama 1664. godine. Njihove dvorce ovako opisuje: \"Dvorovi Cengica su kao tvrdjava, veliki odzak koji je ukrasen sa oko 300 soba, divanhanom (dvoranom za primanja), banjama, magazom i stajom u koju se moze smjestiti dvije stotine konja.\" Dvorci na Borijama bili su manji od onih na Ratajima, Odzaku i Miljevini. Potomci ovog Zulfikar-pase s Miljevine prozvali su se Zulfikarpasicima. Inace Cengici su opjevani u narodnim pjesmama. \"Smrt Smailage Cengica\" opjevao je Ivan Mazuranic. O Cengicima postoji bogata naucna literatura kako na nasem tako i na stranim jezicima. Familija Cengica njegovala je jednu specijalnu tradiciju. Govorili su strane jezike. Bilo je uobicajeno da se kod Cengica i zene obrazuju. Adilbegova majka je imala privatne ucitelje jezika. U kuci njegovog oca bila je velika biblioteka na turskom, arapskom i nasem jeziku. U kuci je takodje bila vrijedna zbirka oruzja i fermana. Sve u svemu do bosnjacke tradicije se u toj familiji uvijek drzalo.
@grbavica, Vasa izdajnicka prica iz Velike Kladuse je bezveze...Vi ste izdajnici a Alija je najveci bosnjacki sin! Ti sada pricaj sta hoces i ti i tvoj babuka Fikret Abdic!
vidi GREMLINA sto je objesio nosinu!!! smrdo! Begu Adilu vjecni rahmet.
I on je bio samo covjek, pa je i on grijesio, ali je stvar sto se baca ljaga i pisu neistine o takvom covjeku.
svidja mi se ova fotka gdje se u pozadini vidi katedrala...dino djeluje pokisnuto...svi ste mi vise dosadili sa svojim prepucavanjima...i sta fali ako neko kaze da covjek nije bio bez grijeha??? ko to od nas nema grijehe? meni je bio fascinantna licnost iako stvarno ne znam dovoljno toga o njemu da imam neko super dobro informirano misljenje, a mislim da i ovdje ima dosta takvih, samo ipak moraju, pod svaku cijenu, imati MISLJENJE!!!!
Begovi umiru na slobodi, a raso ce skupa sa zoharima i pacovima da krepava kodinama u nekom zapisanom i memli zatvoru.
ŠTA VAM JE BEGOVI,OTKAKO JE UHAPŠEN RAŠO,SAMO RIKNJAVATE?
Drogba, zar Alija niej postigao sporazum sa cetnicima da im da pola Bosne, i to kada su cetnici bili vec porazeni? To je vise bio poklon, nego sporazum. Alija jeste jedan jedini u istoriji, a to je jedini agent neprijateljske drzave koji je dogurao do predsjednika.
ALIJA je jedan naravno ali i Adil beg je veliki covjek sa samo jednom greskom a to je da je htjeo da postigne \" historijski sporazum sa srbima\"!!! Ja bih prije postigao dogovor sa aligatorima nego sa tom mrakom! Vise volim smrt nego dogovore sa nasim najvecim katilom!
Velikog Bosnjaka, i iznad svega, velikog covjeka su izgubili Bosna i svijet. Neka mu je rahmet dushi, i neka mu Dragi Allah dz.s. podari dzennet na onom vjecnom svijetu za sva dobra dijela koja je ucinio dok je bio na ovom prolaznom. El-Fatiha. Amin. Neka takodjer Uzviseni Adil-Begovim najblizim da sabur i jaku vjeru i ovim teskim momentima u kojima nisu sami, nego sa svima nama koji smo ga voljeli, postovali, i kome smo se divili. Amin.