Parlament FBiH
0

O Statutu RTVFBiH naknadno

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odgodio je na današnjoj sjednici u Sarajevu izjašnjavanje o Statutu Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine koji je Upravni odbor te medijske kuće donio na sjednici 21. jula.

Poslanici su odlučili da izjašnjavanje odgode do nastavka zasjedanja i da glasanje, odnosno rasprava o Statutu, budu obavljeni u prisustvu odgovornih iz Upravnog odbora RTV-a FBiH koje treba pozvati na sjednicu.

Bilo je nedoumica i o tome da li je predsjedniku Upravnog odbora Igoru Soldi upućen poziv da prisustvuje današnjem zasjedanju.

Prethodno je poslanica Amila Alikadić-Husović, uvjerena da poziv jeste poslan, zamjerila Soldi što nije došao i predložila odgodu ove tačke dnevnog reda, a kasnije je poslanik Stanko Primorac Ćane rekao da, prema njegovim saznanjima, poziv Soldi ipak nije upućen.

Na koncu je sekretar Predstavničkog doma Anto Baotić, koji je prvobitno ustvrdio da mu nije poznato je li poziv odaslan ili ne, dodao da je njegova provjera pokazala da je Upravni odbor RTV-a FBiH ipak pozvan da prisustvuje današnjoj sjednici u Federalnom parlamentu.

Iz zaključka proizilazi da će poziv biti ponovljen.

Parlament "ne može raspravljati sam sa sobom o Statutu RTV-a FBiH", kako je kazala Amila Alikadić-Husović.

Sjednica Predstavničkog doma je u toku.