Vlada FBiH
0

O provedbi stand-by aranžmana MMF-a

FENA
Na današnjoj sjednici Vlade FBiH u Sarajevu razmatrana je informacija o provedbi stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Raspravi o ovoj tački dnevnog reda prisustvovalo je i izaslanstvo MMF-a, na čelu sa šefom Misije u BiH Costasom Christouom.

Na početku rasprave, federalni ministri rada i socijalne politike Perica Jelečević, odnosno branitelja i invalida domovinskog rata Zahid Crnkić, upoznali su članove Vlade i predstavnike MMF-a s provedbom reformi u braniteljskoj i invalidskoj zaštiti, s naglaskom na propise čiji je cilj smanjenje broja korisnika u ovim oblastima kroz reviziju njihovih prava.

Federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda je podsjetio kako je za financijsku konsolidaciju u FBiH najbitnija dosljedna provedba Zakona o proračunima u FBiH.

Niti jedan novi propis ne može biti donesen ako se prije toga ne sagledaju njegove moguće implikacije po proračun, čime je uvedena financijska disciplina na svim razinama vlasti u FBiH.

Za ispunjenje obveza iz stand-by aranžmana, kazao je federalni ministar pravde Feliks Vidović, bitno je bilo i donošenje Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, a uskoro će se pred Vladom naći prijedlozi provedbenih akata iz ove oblasti.

Uz zadovoljstvo napretkom koji je Federacija BiH ostvarila nakon posljednje posjete izaslanstva MMF-a u petom mjesecu ove godine, Costas Christou je istakao da je Vlada FBiH pokazala mjere suzdržanosti i ukazao na preostale obaveze koje valja ispuniti u narednom periodu.

U tom kontekstu je zatražio ubrzanje reforme u braniteljsko-invalidskoj oblasti, posebno u provedbi revizije korisnika prava koja još nije dala prave učinke.

Naročito značajnim Christou je ocijenio posao na usvajanju Strategije reforme mirovinskog sustava, kao i pripremu i razradu koraka na njenoj provedbi u život.

Zaključujući raspravu, premijer FBiH Mustafa Mujezinović je ocijenio realnim da preostale obveze koje stoje pred Federacijiom BiH budu ispunjene u okvirima planirane dinamike. Za proračun 2011. kazao je kako mora biti samoodrživ, a ovisit će od toga kako će FBiH ispuniti obveze proistekle iz stand-by aranžmana.