Čordaš i Komarica
0

O poziciji katolika u RS-u i povratu crkvene imovine

FENA
Banjalučki biskup Franjo Komarica i Davor Čordaš, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda, razgovarali su danas o ukupnoj poziciji katolika u RS-u od kojih se najveći dio nije vratio poslije progona sa svojih stoljetnih ognjišta.

Biskup Komarica je zatražio dodatna objašnjenja u vezi s obećanjima Vlade RS-a kada su u pitanju obećanja vezana za samostan Trapista u Banjoj Luci i povratak oduzete crkvene imovine da bi o svemu relevantno mogao izvijestiti Vatikan.

Ukazao je i na probleme koje ima s početkom gradnje crkve u Drvaru te još jednom pozvao sve relevante institucije i pojedince da pomognu navedeni projekt.

Biskup Komarica informirao je dopredsjednika Čordaša i o želji da se dio prostora biskupskog ordinarijata koji je za vrijeme rata i sve do sada služio kao ambulanta obnovi da bi mogao biti dalje u funkciji potreba Biskupije. Vrijednost projekta je oko 500.000 KM.

Dopredsjednik Čordaš je upoznao biskupa o dosadašnjoj pomoći Vlade RS-a od 350.000 KM kada je u pitanju obnova samostana na Petrićevcu, a očekuje se još 300.000 KM.

Naglasio je i pomoć Fonda za povratak BiH, koji je u ovoj godini za obnovu porušenih vjerskih objekata izdvojio 260.000 KM u Banjalučkoj biskupiji, te da Fondom upravlja povjerenstvo koje vodi ministar Slavko Marin.

Izraženo je zadovoljstvo što ovaj kraj nije zaboravljen i nada da će se i dalje sudjelovati u navedenim projektima i da se neće posustati jer je broj zahtjeva za obnovu sve veći, saopćeno je iz Čordaševog kabineta.