BiH
0

O opozivu Pećanca na posebnoj sjednici NSRS-a

FENA
U Narodnoj skupštini RS-a će se 24. februara na posebnoj sjednici razmatrati odluka člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića da je opoziv generalnog konzula BiH u Sjedinjenim Američkim Državama Branka Pećanca destruktivan po vitalni interes entiteta iz kog dolazi.

Ovo je odlučeno na današnjoj sjednici Kolegija parlamenta RS-a te najavljeno da će uvodnu riječ o svojoj odluci poslanicima iznijeti i Nebojša Radmanović.

Predsjedništvo BiH nije 13. februara postiglo konsenzus, te je s dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović) donijeta Odluka o razrješenju s dužnosti generalnog konzula BiH u Sjedinjenim Američkim Državama (Cicago) Branka Pećanca.

Radmanović je u roku od 72 sata zatražio da se Narodna skupština RS-a izjasni o tom pitanju, na njegov zahtjev.

Potrebna je dvotrećinska većina kako bi se podržao Radmanovićev negativan stav o opozivu Branka Pećanca.

Opoziv Pećanca zatražio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, zbog, kako je obrazloženo, njegovih neprimjerenih izjava na skupu povodom obilježavanja Dana RS 9. januara u Chicagu.