BiH
21

O glavnom gradu BiH ne vodi brigu nijedan organ vlasti u BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
O glavnom gradu Bosne i Hercegovine više od godinu dana brigu ne vodi nijedan organ vlasti u Bosni i Hercegovini. Vlada Federacije BiH isključila je finansiranje grada, dok Kanton Sarajevo u budžetu za 2015. godinu nije uopšte planirao sredstva za finansiranje glavnog grada države.

Nakon što je u aprilu prošle godine stupio na snagu Zakon o pripadnosti javnih prihoda Federacije BiH, Vlada Federacije BiH je, pozivajući se na taj zakon, skinula Grad Sarajevo sa finansiranja.

Također, ni Kanton Sarajevo nije uključio Grad u finansiranje, tako da u budžetu Kantona Sarajevo za 2015. godinu nisu planirana sredstva za finansiranje glavnog grada BiH, što u prijevodu znači da o glavnom gradu BiH brigu ne vodi nijedan organ vlasti u BiH.

Iz Ministarstva finansija Kantona Sarajevo ističu da su na Nacrt zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda Federacije BiH u 2013. godini predlagali da se u zakon unese odredba da se iz indirektnih poreza umanji finansiranje funkcije Federacije BiH na 35,95 posto, a da se unese nova odredba kojom bi se definisalo finansiranje Sarajeva 0,25 posto od indirektnih poreza, ali da njihova sugestija nije uvažena.

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić smatra da ne bi bilo uredu da građani Federacije BiH finansiraju samo četiri proglašena grada, jer će to dovesti do toga da se "svi proglase gradom".

"Pitanje je da li građani Federacije BiH trebaju finansirati četiri grada koji ionako u bruto društvenom proizvodu učestvuju sa 80 posto. Sam grad Sarajevo je 37 posto bruto društvenog proizvoda Federacije BiH i apsolutno je najbogatiji grad sa 13 i po hiljada maraka bruto društvenog proizvoda, za razliku od Bihaća koji ima 3.900 KM", kazao je Novalić.