BiH
57

Novca za Sarajevo nema: Hoće li Grad biti oduzet Sarajlijama?

Piše: E. S. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Grad Sarajevo kao institucija je ostao bez novca. Iz godine u godinu od Kantona Sarajevo su izdvajana sve manja sredstva, a trenutno je u potpunosti ugrožen ustavni položaj Grada Sarajeva. Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva su danas održali vanrednu sjednicu na kojoj su raspravljali o teškoj situaciji u kojoj se nalazi Grad Sarajevo kao institucija, ali i kao glavni grad Bosne i Hercegovine.

Iako su na današnju vanrednu sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva bili pozvani predsjednici političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Edin Mušić, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta BiH Lidija Bradara i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Sejo Bukva, oni se danas na ovoj sjednici nisu pojavili.

Uvodničar na sjednici je bio gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić koji je podsjetio da je Grad Sarajevo kao glavni grad BiH i Federacije BiH dvostruko doveden u pitanje. Grad nema samo finansijskih problema, nije riješen ni ustavni položaj grada.

Grad Sarajevo u vakuumu

"Ako se uskraćuju finansijska sredstva instituciji, onda se na indirektan način gase funkcije Grada Sarajeva kao glavnog grada države. U kantonalnom Ustavu postoji uredba po kojoj je Kanton obavezan finansirati Grad Sarajevo. Mi nemamo zakon o glavnom gradu države i mislim da smo jedina zemlja u Evropi bez tog zakona. S druge strane nemamo kantonalni zakon o lokalnim zajednicama i KS je jedini kanton u Federaciji koji nema zakon o lokalnoj samoupravi. To su dva bitna zakona kako bi Grad Sarajevo obavljao svoju funkciju", podsjetio je gradonačelnik Komšić.

Kanton Sarajevo je jedini finansirao Grad Sarajevo, Federacija BiH nije nikada. Do problema je došlo kada se Kanton Sarajevo pozvao na Zakon o pripadnosti javnih prihoda i Grad skinuo sa finansiranja, a Federacija Grad nije uključila u finansiranje. Od tog trenutka Grad Sarajevo je u vakuumu, odgovornosti se prebacuju, a agonija Grada traje.

"Stanje je neizdrživo i najvažniji je politički položaj ovog grada jer mi predstavljamo državu BiH. Članovi smo mnogih asocijacija i predstavljamo se kao glavni grad BiH, iz tog razloga je važno da ovo riješimo na najbolji mogući način", kazao je Komšić.

Podsjetio je da je grant Kantona Sarajevo koji je izdvajan za finansiranje Grada iz godine u godinu bio sve manji, te je u 2013. godini Grad dobio 5,3 miliona KM.

Političko, a ne ekonomsko pitanje

"Mene je stid izgovoriti tu cifru kada me negdje u svijetu pitaju koliko novca imamo na raspolaganju. Ovo je političko pitanje i pitam se ko želi da ukine Grad Sarajevo. Ukidanje Grada je neposredno ukidanje države BiH i to je političko pitanje", zaključio je gradonačelnik. Sljedeći korak koji će Gradska uprava napraviti je insistiranje da uđu u federalni Zakon o finansiranju lokalnih zajednica, te će pristupiti drugačijem načinu komunikacije sa Kantonom Sarajevo.

"Ako nam je Kanton prenio neku funkciju da mi obavljamo, za to ćemo i tražiti sredstva. Razgovarali smo sa premijerom Konakovićem da se premosti ova situacija, ali nismo ušli u budžet, a ni u rebalans budžeta. Imamo obećanja da će nam izaći ususret, ali vidjet ćemo", riječi su gradonačelnika Ive Komšića sa akcentom na sistemsko rješavanje situacije. To je državni zakon o glavnom gradu, izmjena federalnog Zakona o pripadnosti javnih prihoda i sporazum sa Kantonom o finansiranju.

Ukoliko se ovo sve ne riješi u najkraćem roku, ugroženi su projekti poput EYOF-a, Trebevićke žičare, festivali i drugi događaji po kojima je glavni grad BiH poznat širom svijeta.

"Grad Sarajevo je brend, mi to moramo sačuvati", zaključak je gradonačelnika.

Slaven Kovačević, predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Centar Sarajevo je rekao da je razočaran odnosom vlasti jer se nije posvetila pažnja zaštiti integriteta Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine.

"Svi oni koji od pravne činjenice žele napraviti političko pitanje očigledno je da politiziraju u svoju korist. Time se šalje pogrešna poruka građanima BiH, jer po tome Sarajevo nije njihov glavni grad. Općine uživaju finansijsku podršku Federacije dok je Grad Sarajevo izbačen iz budžeta. Nedostatkom finansijskih sredstava Gradu Sarajevu prijete gušenje i kolaps. Pitanje je kojim političkim opcijama i personama je u interesu da nema glavnog grada BiH", izjavio je Slaven Kovačević.

Hirovi političkih stranaka

Gradimir Gojer, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva je podsjetio na stav Stranke za Bosnu i Hercegovinu da je Grad Sarajevo ugrožen od političkih subjekata koji žele uništiti pojam grada.

"Mi smo reprezenti građana Sarajeva i BiH. Građani neće dozvoliti da se uništi grad Sarajevo, a posebno građani BiH neće dozvoliti da ostanu bez glavnog grada", rekao je Gojer i dodao: "Grad Sarajevo je ustavna kategorija i već je na Ustavnom sudu dobio spor sa Kantonom Sarajevo i ne može više trpjeti hirove političkih stranaka koje žele da od Sarajeva naprave vašarište i naprave najniži stupanj civilizacije na ovim prostorima. Umjesto da se ponosimo Gradom Sarajevom mi ga dovodimo u poziciju da on ne postoji. Pitanje je da li je neko čuo za 'kanton Pariz'. To ne postoji, neko će reći da postoji u dejtonskom ustavu, a dejtonski ustav je prevaziđena stvar i kako je neko vrlo slikovito rekao 'luđačka košulja' za BiH".

Gojer je pozvao građane Sarajeva na veliku akciju u kojoj će spasiti Grad za sve građane i rekao je da smatra da Sarajevo smeta jer su građani u najtežim trenucima uspjeli održati multinacionalni ambijent Sarajeva.

Vanrednoj sjednici su prisustvovali i Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Centar i Dennis Gratz zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon vanredne sjednice, nastavljena je redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva.