Javne debate
0

NVO lobiraju vlasti BiH za evropske integracije

Sarajevo-x.com
Nevladine organizacije i mladi u Bosni i Hercegovini žele brže djelovanje i bolju saradnju u procesu integracije u EU sa organima vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Ovo je glavna poruka deset javnih debata organiziranih tokom protekla tri mjeseca u gradovima širom BiH. Svaka debata se fokusirala na konkretno pitanje od značaja za civilno društvo i mlade, koje proističe iz prioriteta navedenih u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskom partnerstvu, saopćeno je danas iz OHR-a.

Zaključci i preporuke ovih debata će sutra u Sarajevu biti javno prezentirani predsjedavajućem Vijeća ministara. Utemeljeni su na diskusijima više od 700 predstavnika civilnog društva, uključujući nevladine organizacije, omladinska udruženja, studente, podmladak političkih stranaka, eksperte, te poslovnu zajednicu.

Ovim debatama su također prisustvovali predstavnici relevantnih domaćih organa vlasti, a učesnicima su pružile dragocjenu priliku da zajedno procijene mogućnosti i izazove procesa integracije u EU.

Debate su organizirale sljedeće nevladine organizacije: Proni iz Brčkog, Europlus iz Doboja, Vijeće mladih iz Konjica, Centar iz Mrkonjić Grada, Don iz Prijedora, Pod istim suncem iz Jablanice, Nerda, Kyodo i Centar za promociju civilnog društva iz Sarajeva, te Vesta iz Tuzle. Sve debate su održane pod patronatom češkog predsjedništva EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, te u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije BiH.