U Banjoj Luci
34

NSRS danas održava posebnu sjednicu: Analizirat će situaciju u svijetu i posljedice po RS

V. K.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Narodna skupština RS-a danas će održati posebnu 11. sjednicu na kojoj će se, kako je navedeno, raspravljati u sklopu samo jedne tačke dnevnog reda.

Prema najavama iz Banje Luke, zastupnici u NSRS će na posebnoj sjednici razmatrati aktuelnu sigurnosnu i političku situaciju u svijetu s aspekta posljedica na RS.

Autori materijala za 11. posebnu sjednicu su naveli i da "Republika Srpska ne smatra sebe neprijateljem Zapada i ne nastoji da se izoluje od Zapada, već se nada da će u budućnosti države koje pripadaju zapadnoj zajednici pokazati želju da razumiju složenu realnost BiH i nastaviti pragmatičnu saradnju sa Republikom Srpskom koja se vodi principom poštovanja međusobnih interesa i na takvim osnovama Republika Srpska je spremna za dijalog i saradnju.

Odnosi država Evropske Unije i Republike Srpske biće generalno od presudnog značaja za adekvatnu realizaciju svega navedenog."

U materijalima za sjednicu, predlagači su spomenuli i ambasadora SAD-a Michaela Murphyja kao i visokog predstavnika Christiana Schmidta, naročito u kontekstu posljednjih izmjena Izbornog zakona BiH.

"Republici Srpskoj u navedenim aktivnostima, ne idu na ruku neprijateljski, neustavni, nedejtonski potezi političkog Sarajeva i lobiranja u svjetskim centrima moći kojima se favorizuju bošnjački stavovi i ciljevi, koji za cilj imaju institucionalno odumiranje, a zatim i ukidanje Republike Srpske."

Svakako, očekuje se kako će zastupnici dobar dio sjednice posvetiti upravo odlukama Christiana Schmidta što je najavio i predsjednik entiteta Milorad Dodik.

"Sve je to licemjerno, ali u svakom slučaju ono što ćemo mi raditi i kako i šta mislimo o nametanjima mogu svi zajedno da gledaju u direktnom prenosu", poručio je ranije Dodik.