BiH
0

NS RS: Nakon četiri sata rasprave usvojen samo dnevni red

FENA
U Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon četvorosatne burne rasprave usvojen je dnevni red današnjeg zasjedanja.

Rasprava o dnevnom redu više se fokusirala na neispunjena obećanja Vlade, optužbe SDS-a o prikrivanju izvještaja o privatizaciji strateških preduzeća, te negiranje poslanika SNSD-a da vlast nije ulagala u istočni dio RS-a, ali i druge razvojne projekte u entitetu.

Odbijeni su svi prijedlozi poslanika SDS-a i SRSRS-a da Skupština danas razmatra informacije o mjerama koje Vlada poduzima na ublažavanju posljedica poskupljenja, saniranju siromaštva, ravnomjernom razvoju RS-a, kao i da se razmatraju revizorski izvještaji za preduzeće "Putevi RS-a" i Službu predsjednika RS-a.

Prema usvojenom dnevnom redu poslanici će razmatrati Vladinu Odluku o prodaji akcija državnog kapitala Robne kuće „Boska“ a.d. Banja Luka konzorciju „Delta“-„Zekstra“ iz Beograda.

Bit će riječi i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih, Prijedlogu zakona o finansiranju političkih stranaka iz budžeta entiteta, grada i općine, te o Prijedlogu zakona o elektronskom potpisu RS-a.

Predviđeno je izjašnjavanje i o više nacrta zakona, među kojima i o upotrebi i zaštiti naziva RS-a, o privrednim društvima; o volontiranju; o besplatnoj pravnoj pomoći; te Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a.

Na dnevnom redu je i konsolidirani izvještaj o izvršenju budžeta RS-a za 2007. godinu, zatim Informacija o registraciji poljoprivrednih gazdinstava, za period 15.oktobra 2007.- 30.aprila 2008. godine, Informacija o reformi zdravstvenog sektora u RS-u; te Izvještaj o saradnji institucija RS-a s Haškim sudom za prva tri mjeseca ove godine.

U toku je rasprava o prvoj tački- poslaničkim pitanjima.