BiH
1

NRTV Studio 99 uputio pismo javnosti povodom novih napada i prijetnji

NINA
Redakcija NTV-a Studio 99 uputila je pismo javnosti povodom ugrožavanja rada, novih napada i prijetnji Nezavisnoj radio i televiziji Studio 99, čiji je program sinoć nasilno prekinut.

"Ugrožavanje rada medija ukazuje na ozbiljne poremećaje u društvu, stepen nerazvijenosti demokratskih institucija ili nefunkcioniranje države. U slučajevima na koje skrećemo pažnju javnosti radi se o sva tri navedena uzroka", navodi se u pismu NTV-a Studio 99.

Iz te nezavisne televizijske kuće navode da je to već drugi put da se nasilno prekida njihov program i da se radi o istom počinitelju koji je registrirani prijestupnik.

Kako stoji u pismu NTV-a Studio 99, “radi se o naoružanom prestupniku koji je iz automatske puške pucao na policiju 'da bi zaštitio svoja prava'”.

U pismu se navodi da kronično težak položaj nezavisnih medija kao što je NRTV Studio 99, "pogoršavan trivijalnom komercijalizacijom i monopolom bogatih medijskih kuća, postaje gotovo nepodnošljiv poslije ovakvih incidenata za koje se s pravom može pomisliti da nisu slučajni i da ih možda neko organizuje".

Također ističu da zaposleni u NRTV-u Studio 99 žive pod neprekidnim pritiskom neizvjesnosti, izloženi strahu i za svoje živote i u očekivanju sljedećeg napada, čime je osujećeno njihovo pravo da se bave svojim poslom koliko i pravo te kuće na informisanje.

"Prosvjedujući protiv svega što se dogodilo, dižemo glas upozorenja i pozivamo demokratske institucije i državu u kojoj živimo da se suprotstave ovom nasilju, da zaštite novinare i zaposlene NRTV Studio 99 koji se ne mogu braniti nikakvim represivnim sredstvima, nego samo obraćanjem javnosti i da svojom osudom i pravnim sredstvima spriječe koliko ovakve incidente toliko i zlopotrebu informacija i pogrešno navođenje činjenica u pojedinim medijima", stoji u pismu redakcije NTV-a Studio 99.