Trećestepeno vijeće
0

Novo ročište u predmetu Dženan Memić: Alisa Mutap i Hasan Dupovac iznijet će žalbe

A. L.
Ročište na kojem će odbrana Alise Mutap i Hasana Dupovca iznijeti žalbe na drugostepenu presudu Apelacionog vijeća Suda BiH bit će održana 2. februara u prostorijama Suda.

Mutap i Dupovac osuđeni su na dvije i pol odnosno tri godine zatvora nakon suđenja za prikrivanje dokaza i načina na koji je stradao mladić Dženan Memić u februaru 2016. godine. Prethodno su oboje prvostepenom presudom bili oslobođeni.

U ovom predmetu prvooptuženi je bio Alisin otac ijad, policajac Josip Barić i recepcioner hotela Crystal na Ilidži Muamer Ožegović. Apelaciono vijeće je u njihovim slučajevima potvrdilo oslobađajuću presudu iz prvostepenog postupka.

Osim Mutap i Dupovca, na drugostepenu presudu žalilo se i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, ali samo u dijelu koji se odnosi na visinu zatvorskih kazni jer nije moglo da se žali na oslobađajući dio.

Nakon ročišta koje će biti održano 2. februara Sud će donijeti odluku o žalbama.

Podsjetimo, suđenje u ovom predmetu počelo je u oktobru 2021. godine svjedočenjem Murisa Memića. Prvostepena presuda izrečena je u novembru naredne godine kada su svi optuženi bili oslobođeni.

U međuvremenu, traje istraga koja bi trebala rezultirati podizanjem optužnice za ubistvo Dženana Memića. Zbog ove istrage suspendovana je i nekadašnja glavna kantonalna tužiteljica Dalila Burzić koja je posljednjih godina bila sutkinja Suda BiH.

Mladić Dženan Memić stradao je u februaru 2016. godine pod još nerazjašnjenim okolnostima. Otac i sin Bekrija i Ljubo Seferović tri puta su oslobođeni za saobraćajnu nesreću za koju je porodica Memić od početka tvrdila da je izmišljena od strane Tužilaštva KS.