BiH
2

Novković: Imamo nedostataka, ali naš rad nije za potcijeniti

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Visokog i sudskog tužilačkog vijeća (VSTV) Milorad Novković obratio se poslanicima na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH te, između ostalog, kazao da se zalaže za ostvarivanje što veće interakcije između pravosudne, izvršne i zakonodavne vlasti te da je već sada interakcija na visokom nivou.

Dodao je da i sam ima niz primjedbi na Zakon o VSTV-u te da oni mogu dati samo mišljenja na zakone koje se tiču pravosudnih institucija.

"Siguran sam da ima određeni broj zakonskih akata koji se ne dostavljaju VSTV-u. Naš rad je u potpunosti transparentan i to je značajna kontrola naše institucije. Nijedno vijeće u regionu nema takav rad kao mi. Tačna je konstatacija da određeni broj građana nema povjerenje u rad pravosudnih institucija BiH. Činjenica je da je uvijek bilo primjedbi na rad pravosudnih institucija, a zbog čega je to, razlozi su poznati. Povjerenje građana mene opterećuje zbog toga što je javnost BiH podijeljena i zavisi od toga kome se sudi, koji sud sudi i kako se izriče sankcije. Mi se time bavimo i preduzimamo sve potrebne mjere", kazao je.

Demantirao je diskusije koje govore o tome da pravosuđe ništa ne radi te kao argument naveo brojke u izvještaju koje pokazuju da su riješene stotine hiljada predmeta.

"Mi smo procesuiranje predmeta ratnih zločina priveli kraju. Imamo nedostataka, ali naš rad nije za potcijeniti u toj mjeri kako sam danas čuo od određenog broja poslanika", naglasio je Novković.

Sud i Tužilaštvo BiH su, naveo je, institucije koje su formirane 2002., odnosno, 2003. i koje se bave najtežim predmetima.

"U 2012. smo donijeli Pravilnik o normiranju ovih dviju institucija i odgovorne su za ostvarenje normi. Smatramo da će doći do poboljšanja rada ovih institucija. Riješen je značajan broj predmeta i to je činjenica. Da li se pravosudni sistem organizovao na najbolji mogući način, da li je Strategija koju je donijelo Vijeće ministara najsretnije rješenje, nije, ali o tome ćemo kasnije", istakao je.

Kada je u pitanju ocjenjivanje predsjednika Suda BiH Novković je podsjetio da zakonom nije regulirano ocjenjivanje kao i da je VSTV dao prijedlog da se to izmijeni, ali on nije usvojen. Novković je ukazao i na neharmoniziranost zakonskih rješenja u BiH i neophodnost rješenja ovog problema.