TIBiH
0

Novinari u BiH izloženi pritiscima i prijetnjama

FENA
Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH), u saradnji s fondacijom Friedrich Ebert Stiftung (FES), organizirao je danas u Banjoj Luci konferenciju na temu „Kako izvještavati o korupciji?“, čiji je osnovni cilj podizanje svijesti novinara o važnosti primjene principa istraživačkog novinarstva kako bi bili spremniji za izazove izvještavanja o korupciji i korupcijskim aferama.

Ukazano je i na zabrinjavajuće stanje u BiH, gdje su novinari koji izvještavaju o korupcijskim aferama izloženi napadima i pritiscima čak i od samih predstavnika vlasti u BiH, što je dovelo do pojave autoncenzure unutar samih medija.

Učesnici konferencije podsjetili su i na to da su brojne međunarodne organizacije koje se bave ljudskim pravima konstatirale da je u BiH došlo do dramatičnog pogoršanja stanja ljudskih prava i porasta kriminala i korupcije.

Također, stanje u medijima se ocjenjuje djelomično slobodnim, jer i mali broj medija koji imaju hrabrosti da ukazuju na brojne probleme u društvu naše zemlje su pod stalnim pritiscima.

Izvršni direktor „Transparency Internationala BiH“ Srđan Blagovčanin ukazao je na činjenicu da je sve manje medija koji su spremni da govore o problemima kriminala i korupcije u BiH, što pokazuje da se i mediji sve više uklapaju u ukupnu društvenu situaciju u zemlji.

„Kada govorimo o izvještavanju medija o korupciji, tu je problem još i veći imajući u vidu i otvorene pritiske, ali i prijetnje i napade koji su upućivani prema novinarima. Postoje i druge vrste problema, i tu prije svega mislim na problem autocenzure koji se javlja unutar jednog dijela medija, prije svega mislim na javne servise koji na takav način pokušavaju da izbjegavaju ono što bi trebala biti i što jeste obaveza medija u demokratskim društvima, a to je promovisanje odgovorne i transparentne vladavine“, rekao je Blagovčanin.

Direktorica banjalučke Alternativne televizije Nataša Tešanović smatra da se novinari u BiH sve više osjećaju frustrirani jer bez obzira na to koliko ukazivali ne neke probleme i kriminal oni koji su nadležni da se bave tim ne rade svoj posao.

Ekonomist Damir Miljević mišljenja je da se mediji uglavnom bave posljedicama korupcije, navodeći da osnovni izvor korupcije leži u diskrecionim mjestima odlučivanja koja se stvaraju zakonima i podzakonskim aktima, kada loši zakoni i niži akti daju priliku ulaska u korupciju.