BiH
0

Novinar ušao u Skupštinu Srbije u anteriji i opancima

FENA
Novinar lista "Danas" Ivan Radak došao je u utorak na radni zadatak u Skupštinu Srbije obučen u srpsku narodnu nošnju - od šajkače do opanaka.

Radak je rekao kolegama u Skupštini da nije imao nikakvih problema sa skupštinskim osiguranjem pri ulazu u parlament zbog novog pravilnika o oblačenju koji je prije nekoliko dana stupio na snagu.

Taj pravilnik su mediji ocijenili strogim kada su u pitanju novinari sa uglavnom skromnim primanjima.

"Osiguranje na ulazu samo me je pitalo kako se zovem i gdje radim, provjerilo akreditaciju, tako da je procedura bila ista kao i za sve ostale kolege", rekao je Radak.

Novinar lista "Danas" objasnio je da je želio vidjeti može li "proći" u narodnoj nošnji jer pravilnikom nije predviđena njena zabrana, kao što su, naprimjer, zabranjene patike ili farmerke u dane zasjedanja.

Radak je rekao da je nošnju iznajmio i procijenio da ga to manje košta od kupovine garderobe kakva je propisana za boravak u Skupštini, prenosi Tanjug.

U ponedjeljak je nekoliko novinara vraćeno sa skupštinskih vrata jer su nosili patike. Vraćen je i novinar u cipelama koje zbog modnog trenda podsjećaju na patike.

Pošto je njegova proba uspjela, Radak je poručio kolegama kako im je jeftinije da iznajme ili kupe opanke i čakšire, nego cipele i "poslovne pantalone" neophodne za dolazak u parlament.