Napokon zaštićeni
0

Novi život divljih livanjskih konja

Sarajevo-x.com
Foto: Divljikonji.org
Divlji konji koji se nalaze na visoravnima iznad Livna nakon niza akcija i potpisivanja online peticije napokon su zaštićeni. Općinsko vijeće Livna je krajem prošle godine usvojilo odluku o trajnoj brizi i zaštiti blizu 180 divljih konja koji su postali prava turistička atrakcija livanjskog kraja. Divlje konje su nedavno posjetili i veterinari iz Sarajeva, ali i Članovi moto kluba “Zmaj” iz Gradačca.

Na inicijativu brojnih građana Livna i mještana okolnih sela divlji konji, koji su potomci pitomih konja, napokon su zaštićeni, međutim tom odlukom Opštinskog vijeća Livna nije prestala briga o prelijepim konjima koji borave na Kruzima.

Njih su nedavno posjetili veterinari sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, a tokom vikenda u Livno su se zaputili i članovi moto kluba “Zmaj” iz Gradačca koji su divljim konjima donijeli nekoliko tona hrane, te obećali kako će se truditi da livanjskim divljim konjima nikad ne manjka hrane.

Napominjemo, nedavno je pokrenuto potpisivanje online peticije za zaštitu divljih konja nakon što su i sami mještani livanjskih sela Potočani, Dobro i Zagoričani u više navraza od općinskih vlasti tražili da preuzmu stalnu brigu o konjima.

Name, konji tokom zime, u potrazi za solju, često silaze na frekventnu saobraćajnicu magistralnog puta Livno - Kupres gdje često stradaju od udara vozila, a tokom proljeća i ljeta u potrazi za hranom spuštaju se do obližnjih sela i uništavaju poljoprivredne usjeve.

No, Općinsko vijeće Livna krajem prošle godine usvojilo je odluku o trajnoj brizi i zaštiti 180 divljih konja, a građani se nadaju kako će Općina Livno uskoro formirati udrugu ili zadužiti već neku postojeću koja će preuzeti brigu o ovim divljim konjima, koji su turistička atrakcija livanjskog kraja.