BiH
564

Kako se Ljupko Petrović družio sa Željkom Ražnatovićem Arkanom!

Piše: E. G.
Ljupko Petrović, nekadašnji trener beogradske Crvene zvezde i od prije dva dana novi šef struke FK Sarajevo, koji je na toj funkciji naslijedio Roberta Jarnija, tokom ratova na području bivše Jugoslavije volio je društvo "žestokih" momaka, ali i njihovo oružje.

Redakcija Klix.ba došla je do fotografije Petrovića sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, zloglasnim zapovjednikom "Srpske dobrovoljačke garde", odnosno "Arkanovih tigrova", jedinica kojim je koordinirala Državna bezbjednost Srbije, poznatom po masakru u Bijeljini aprila 1992. godine, ali i drugim zlodjelima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Na fotografiji se vidi kako Ražnatović pokazuje Petroviću kako se rukuje oružjem. Nije poznato gdje je fotografija snimljena, ali pouzdano se može reći da je nastala u ratnim godinama, te da je očito kako su Petrović i Ražnatović bili bliski.

Podsjećanja radi, njihovo poznanstvo, ali moguće i prijateljstvo, datiraju još iz vremena kada je Petrović bio trener Crvene zvezde, a Arkan vođa navijača. Prilikom jednog intervjua zagrebačkom Večernjem listu Petrović je kazao kako se u to vrijeme u Srbiji često spominjalo to da je on iz Osijeka te da su ga vrijeđali govoreći da je ustaša.

"Arkan je, kao vođa navijača, imao uticaja na te ludake, koji su poslije postali njegova vojska. On me je u početku podržao, čak i štitio od navijača", rekao je Petrović za Večernji list.

On je tada objasnio da ga je Arkan štitio od navijača koji su ga vrijeđali.

"Kada smo 1990. godine igrali 1:1 sa Grashopersom u Beogradu, u prvom kolu Kupa šampiona, desetak hiljada ljudi žestoko me je vrijeđalo. Arkan je imao utjecaja na njih. On me je u početku podržao, čak i štitio od navijača", kazao je ranije za Večernji list Petrović.