BiH
959

Novi potez Vlade FBiH: Resorno ministarstvo traži smanjenje penzija za 10 posto

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH Mehmedalija Rapa potvrdio je za Klix.ba da je Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH predložilo dosljednu primjenu 51. člana Zakona o PIO, što bi dovelo do smanjenja penzija u FBiH za blizu 10 posto.

"Sjednica Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO održana je 26. januara u Zenici, a direktor Zijad Krnjić je malo prije sjednice dobio urgentni zahtjev da se penzije za januar obračunaju u skladu sa članom 51. Zakona o PIO", potvrdio je za Klix.ba Rapa.

Smanjenje i za one koji primaju minimalnu penziju

Član 51. Zakona o PIO propisuje da se koeficijent za isplatu penzija određuje na osnovu prikupljenih sredstava. Ovaj član prešutno se ignoriše već pet ili šest godina te je koeficijent za isplatu penzija fiksan. Zbog toga se penzije isplaćuju na osnovu uplaćenih doprinosa zaposlenih za naredni mjesec, odnosno sredstva se 'posuđuju' iz narednog mjeseca, što je dovelo do teške finansijske situacije Fonda PIO.

Rapa pojašnjava da je njihov član Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO bio protiv ovakvog prijedloga Ministarstva rada i socijalne politike te je zatraženo očitovanje Vlade FBiH.

Vlada FBiH se trebala očitovati na današnjoj sjednici, ali je zbog nepoznatih razloga sjednica vlade otkazana.

"Bio je dogovor da nakon sjednice Vlade FBiH održimo telefonsku sjednicu Upravnog odbora i donesemo konačan stav. Sad kad je sjednica otkazana ne znam šta će tačno biti", kaže Rapa. Bez sjednice Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO nemoguća je isplata penzija koja bi trebala početi 5. februara. Prema njegovim informacijama, očitovanje Vlade FBiH ponovo je zatražio i direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić.

Rapa napominje da bi se primjenom člana 51. umanjile sve penzije za oko 10 posto, pri čemu bi posebno bili pogođeni penzioneri koji primaju minimalnu penziju u iznosu od 300 KM.

Saopćenje ministarstva: Samo tražimo primjenu zakona

U opširnom saopćenju iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH kažu da oni poduzimaju kontinuirane napore i aktivnosti na povećanju prihoda Federalnog zavoda PIO. Iz ministarstva napominju da se radi i na izradi novih zakonskih rješenja kako bi se uredila ova oblast, a posebno najavljuju prelazak na trezorski način poslovanja Federalnog zavoda PIO kao garanciju isplate penzija.

"U vezi s primjenom člana 51. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i člana 6. Zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH, napominjemo da je istim izričito propisano da Upravni odbor, koji između ostalog ima odgovornost da održi fiskalni balans, ne dozvoli stvaranje obaveza prema korisnicima, te u kojem smislu zakon propisuje jasno postupanje i obavezu Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO, pri čemu nije propisana niti potrebna bilo kakva saglasnost ministarstva niti Vlade Federacije BiH na određivanje visine isplatnog koeficijenta.

Stoga, kako je riječ o zakonskim odredbama, apsolutno je nepotreban stav ovog ministarstva, odnosno Vlade Federacije BiH po predmetnom pitanju, gdje bi, prema našem mišljenju, organi Federalnog zavoda PIO morali usmjeriti svoju energiju na sačinjavanje konkretnih mjera i aktivnosti na osiguranju finansijske stabilnosti penzijskog sistema", kaže se u saopćenju iz ovog ministarstva.

Rapa napominje da do sada predstavnici Vlade FBiH nisu spominjali ovakvu promjenu stava prema isplatama penzija.

"Mi smo 20. januara imali sastanak s premijerom Novalićem i niko nije spominjao ovakav prijedlog", kaže Rapa.