Fakultet kriminalističkih nauka
0

Novi interdisciplinarni postdiplomski studiji

FENA
Fakultet kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu danas je promovirao programe dva nova interdisciplinarna postdiplomska studija - "Aplikativna kriminalistika" i "Međunarodna sigurnost".

Oba studija, na koja je upisano po 28 polaznika, traju četiri semestra, odnosno dvije godine, dok je peti semestar planiran za izradu magistarskih radova.

Po riječima prof. dr. Rame Masleše, dekana Fakulteta kriminalističkih nauka, riječ je o unikatnim studijima u regionu čiji je cilj polaznicima, odnosno visokopozicioniranim kadrovima, pružiti dodatnu edukaciju za naučna istraživanja u vezi sa sigurnosti.

Program "Aplikativna kriminalistika", kako je istaknuto, ima cilj da onima koji sudjeluju u kriminalističko-pravnom istraživanju krivičnih djela omogući cjelovitije sticanje teoretskih i praktičnih znanja iz kriminalističkih nauka, krivičnog prava i iz drugih područja relevantnih pravnih i vanpravnih disciplina.

Osnovni razlog pokretanja programa "Međunarodna sigurnost", jeste da se polaznici uvedu u sferu naučnog sagledavanja i sadržajne analize dominantnih sigurnosnih izazova kao što su terorizam, ekološki kriminalitet, trgovina ljudima i slično.

Mirsad Abazović, voditelj ova dva postdiplomska studija, kazao je da su predavači, pored profesora s Fakulteta kriminalističkih nauka i Univerziteta u Sarajevu, međunarodni naučni autoriteti iz navedenih oblasti, dok su polaznici pravnici, inženjeri, kriminolozi i osobe drugih zanimanja kojima je potrebna nadogradnja u kriminalističkom istraživanju.