BiH
1.7k

Novi grafit na Vilsonovom šetalištu: "Budi muško, ne budi siledžija"

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Budi muško Klub i FKT Cure Sarajevo te Vijeće mladih obilježavaju Narandžasti dan. Svaki 25. u mjesecu obilježava se kao Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

U okviru kampanje prevencije nasilja "Reaguj ljudski", koju provode CARE International Balkans, Asocijacija XY i partnerske organizacije sa projekta "Inicijativa mladića – promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa", a podržavaju Vlada Švicarske, Austrijska razvojna agencije, OAK Fondacija i CARE Njemačka-Luksemburg, koju Budi muško klub i FKT cure Sarajevo provode ovog 25. u mjesecu su crtali grafit na Vilsonovom šetalištu na kojem stoji "Budi muško, ne budi siledžija".

"Imali smo edukativno druženje sa svim prolaznicima, posebno sa mladima, fotografisanje u znak podrške borbi protiv nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama", saopćili su ističući poruku za sve: "Reaguj ljudski, progovori, podrži žrtvu, ustani, traži pomoć i odvrati nasilnika".

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Generalni sekretar UN-a proglasio je svaki 25. u mjesecu Narandžastim danom (Orange Day), kao dan podsjećanja na važnost prevencije, sprečavanja i sankcionisanja nasilja nad ženama i djevojčicama.